Σάββατο, 25-Μαρ-2017 08:01
Συγκλίνουν σε αφορολόγητο-συντάξεις, "φωτιά" σε ενέργεια και εργασιακό

Της Δήμητρας Καδδά
Στον "απόηχο" των δηλώσεων Γιουνκέρ από τη Ρώμη για το εργασιακό, για σημαντική πρόοδο αλλά και για ανάγκη άμεσης συμφωνίας, αλλά και των 4ήμερων "μαραθωνίων" στις Βρυξέλλες, ξεδιπλώνονται πλέον οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους "θεσμούς". Έχουν ως επίκεντρο τα "2-3 μέτωπα που παραμένουν παρά τη μεγάλη πρόοδο με στόχο να γίνει εφικτή η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα", όπως εξηγούσαν χθες διαπραγματευτικές πηγές της ΕΕ.
Ο στόχος της "τεχνικής συμφωνίας" έως την 7η Απριλίου, που συνεδριάζει το Eurogroup, παραμένει στο "τραπέζι". Ξεκάθαρο είναι πλέον ότι υπάρχουν πεδία στα οποία έχουν έρθει "κοντά" η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσκακαλώτου και οι θεσμοί (κυρίως από την πλευρά της ΕΕ). Τα μέτρα των 3,6-3,8 δισ. ευρώ για το 2019-2020 και τα αντίμετρα ίσης αξίας που διεκδικεί η Αθήνα γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές "συγκοινωνούντα δοχεία":
- Στο πακέτο των φορολογικών μέτρων/αντιμέτρων των 1,8-1,9 δισ. ευρώ με εφαρμογή από το 2019, φέρεται ως κεντρικό σενάριο να παραμένει ένα αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ περίπου για το οποίο όμως ζητούνται αντισταθμίσεις (μέσα από το πακέτο των αντιμέτρων) τόσο με τη μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, όσο και με τη μείωση συντελεστών φορολογίας. Και στα "αντισταθμιστικά" πρέπει να βρεθεί κοινή θέση στις εισοδηματικές ομάδες που θα στηριχθούν περισσότερο. Ζήτημα παραμένει και η "κατανομή" των αντιμέτρων ανάμεσα στην ελάφρυνση φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η μείωση του ΦΠΑ φέρεται να φεύγει από το "κάδρο".
- Στο πακέτο των περικοπών στις συντάξεις αξίας 1,8-1,9 δισ. ευρώ, που ζητούνται από το 2020 με επίκεντρο την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, το ζητούμενο ακόμη είναι πώς θα βρεθεί συμβιβασμός με την Αθήνα που ζητά μια σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, αλλά και πώς θα "δέσει" αυτή με τα επιδοματικά αντίμετρα που θα στηρίζουν όχι μόνο ειδικές ομάδες (π.χ. για τη μείωση της παιδικής φτώχειας) αλλά και τους συνταξιούχους.
Ο "Δούρειος Ίππος" και οι "παραφωνίες" του ΔΝΤ
Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση έχει ως βασικό επιχείρημα το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ (επισήμως τα στοιχεία θα δοθούν στο τέλος Μαρτίου και θα επικυρωθούν από την Eurostat στις 24/4). Αλλά και πηγές από την Ευρωζώνη εκτιμούσαν χθες, σύμφωνα με το Reuters, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα την περασμένη χρονιά κυμαίνεται μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου στο μνημόνιο για 0,5% του ΑΕΠ αλλά εκτίμησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 0,9%).
Με το πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρείται να καμφθούν οι "παραφωνίες" του ΔΝΤ που παραμένουν, όχι μόνο στο πεδίο των πλεονασμάτων αλλά και στο χρέος και -κυρίως- στο εργασιακό.
Τα μεγάλα μέτωπα εργασιακού & ενέργειας
Το εργασιακό, μαζί με το πεδίο της ενέργειας (ζητείται η λήψη δομικών μέτρων προκειμένου να ανοίξει η αγορά ρεύματος, με πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ), παραμένουν τα μεγάλα "αγκάθια". Και αναζητούνται συγκλίσεις με εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.
Το στίγμα της διαπραγμάτευσης έδωσε χθες ο πρόεδρος Γιουνκέρ. "Είναι προς το συμφέρον όλων μας να ολοκληρωθεί γρήγορα. Δεν είμαστε μακριά: σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες και τις τελευταίες μέρες ακόμα μέχρι και αργά χθες το βράδυ" (της Πέμπτης) ανέφερε για τη 2η αξιολόγηση. Εξηγούσε ότι "πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος".
"Όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου" επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. "Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε", ανέφερε απαντώντας στην επιστολή Τσίπρα για το εργασιακό.
Σε παρόμοιο ύψος νωρίτερα χθες πηγή της Κομισιόν ανέφερε "υπήρξε πρόoδoς στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχισθούν συζητήσεις από απόσταση, δεν υπάρχει προς τον παρόν ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. Και εξήγησε ότι τα κύρια θέματα που εκκρεμούν είναι τα εργασιακά και η ενέργεια".
Πηγή του ΥΠΟΙΚ εξηγούσε ότι "απομένει να ρυθμιστούν 2-3 λεπτομέρειες, η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται το αργότερο σήμερα".
Στόχος πλέον είναι να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό για να γίνει εφικτή η 1η τεχνική συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου με την ΕΕ (SMoU) και η σύγκλιση επί κειμένου για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) πριν από την άτυπη υπουργική σύνοδο της 7ης Απριλίου στην Μάλτα. Έτσι, διατηρείται το χρονοδιάγραμμα που "οδηγεί" σε οριστική συμφωνία (με το ΔΝΤ) στην σύνοδο της 22ας Μαΐου και με ενδιάμεσο μεγάλο σταθμό τις ζυμώσεις για το χρέος στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου).
Η αποστολή στις Βρυξέλλες των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη, Χουλιαράκη είχε ως μεγαλύτερο "αγκάθι" τη "σύγκλιση" και με το ΔΝΤ, που φέρεται να συνεχίζει να επιμένει σε πιο "ακραίες" δεσμεύσεις για το εργασιακό αλλά και για πολλά άλλα πεδία.
Διαβάστε ακόμη
- "Πάγος" από Jean Claude Juncker σε Αλ. Τσίπρα για τα εργασιακά
- Brussels Group εξ αποστάσεως χωρίς ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών