Παρασκευή, 24-Μαρ-2017 17:17
Μπρα-ντε-φερ σε τρία επίπεδα για το εργασιακό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κορυφώνεται τις επόμενες μέρες το τριπλό "μπρα-ντε-φερ" για το Εργασιακό, το οποίο έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς από την περασμένη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση περιμένει ή σήμερα ή αύριο την απάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των ηγετών της ΕΕ στη χθεσινή επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ντ. Τουσκ που στόχο είχε την υποστήριξη της ελληνικής θέσης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.
Η επιστολή εστάλη μετά το 4ημερο διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στις Βρυξέλλες (20 – 23 Μαρτίου). Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Στο μεταξύ μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανανεωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΓΣΕΕ-Εργοδοτών με την οποία θα διασφαλίζονται τέσσερα επιδόματα, αλλά και θα μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για την ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
Πιο συγκεκριμένα:
-Το μπρα-ντε-φερ επί του Εργασιακού διεξάγεται, κατά πρώτον, μεταξύ του κ. Τσίπρα (ο οποίος χθες έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντ. Τουσκ) και των ομολόγων του στην ΕΕ για το αν η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στο εργασιακό "ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Ορόσημο αυτής της κόντρας είναι η 25η Μαρτίου, οπότε αναμένεται η υπογραφή της νέας Συνθήκης της Ρώμης από τους πρωθυπουργούς της Ε.Ε. και άμεσο αντικείμενο της κόντρας Τσίπρα-Ευρωπαίων ομολόγων του το περιεχόμενο αυτής της Συνθήκης.
-Η δεύτερη, επί του Εργασιακού, κόντρα, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες κατά τις προηγούμενες τέσσερις μέρες ήταν εκείνη μεταξύ οικονομικού επιτελείου(κκ Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Σταθάκη, Χουλιαράκη) και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών για τις ακριβείς αλλαγές στο εργασιακό οι οποίες συμπεριληφθούν στη συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις).Στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο εξής: Να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής (SLA) έως τις 7 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup στη Μάλτα και στη συνέχεια να "τρέξει" πολιτική διαπραγμάτευση για τα μέτρα, το χρέος και το ΔΝΤ. Σε αυτήν την περίπτωση, επόμενο "ορόσημο" είναι η σύνοδος ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (21-23/Απριλίου) και μία συνολική πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ενδεικτική των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς σε σχέση με το νέο Εργασιακό, ήταν η χθεσινή δήλωση του πρώην Υπουργού Εργασίας και νυν αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως "το σημαντικότερο θέμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τον απλό λόγο ότι αυτές καθορίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και αφορούν κυρίως την καθημερινότητα όλων των εργαζομένων. Οι ομαδικές απολύσεις αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 4% στη χώρα δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά σε καμία περίπτωση της ίδιας σημασίας με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις".
-Η τρίτη διαπραγμάτευση επί του εργασιακού που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα (αν και διεξάγεται σε πολύ ηπιότερο κλίμα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31 Μαρτίου είναι εκείνη μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών σε σχέση με την ανανέωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με "ρήτρα" ίδρυσης Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
Φαίνεται να προχωρά αποφασιστικά η διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών για το νέο Εργασιακό, οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να υπογράψουν χωρίς προβλήματα την ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 και, έτσι, να διασφαλιστούν τέσσερα σημαντικά επιδόματα για τους εργαζομένους, με σημαντικότερο, το επίδομα γάμου. Στην ίδια συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ –Εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), αναμένεται να περιλαμβάνεται όρος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου στο οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν προαιρετικά όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι καλύπτονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.