Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Φεβ-2017 17:17

  "Ναι" στην προνομοθέτηση μέτρων - Eπιστρέφουν οι θεσμοί

  "Ναι" στην προνομοθέτηση μέτρων - Eπιστρέφουν οι θεσμοί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:50

  Ξεκλείδωσε η  επιστροφή  των θεσμών στην Αθήνα καθώς επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Επικεφαλής των Θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο". 

  Υποστηρίζουν παράλληλα πως η "Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα", συμπληρώνοντας πως "για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019". 

  Επίσης κάνουν σαφές ότι μετά από διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ανοίγει ένα "παράθυρο" για το εργασιακό, αλλά και για την εξαίρεση 3 δισ. ευρώ δαπανών τόνωσης της απασχόλησης από τα πλεονάσματα.   

  Εξηγούν ότι "πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος".

  Επίσης κρίνεται ως πολύ σημαντική η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

  Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς".

  Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δήλωσε στο Reuters πως "δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική συζήτηση, αλλά συμφωνία για να επιστρέψουν οι θεσμοί" και χαρακτήρισε τις εξελίξεις "θετικά νέα κάτω από τις τρέχουσες περιστάσεις". 

  Σύμφωνα με το Reuters πάντως οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές δεν αναφέρθηκαν στην ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem προσερχόμενος στη Σύνοδο, μετά την έκτακτη σύσκεψη, δήλωσε πως: "η επιστροφή των Θεσμών προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας επί σημαντικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Έπειτα τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να τα διευθετήσουν όλα αυτά και όταν επιστρέψουν θα εξετάσουμε όλο τα πακέτο συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ