Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Φεβ-2017 15:11

  Morgan Stanley: Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από πολύ χρόνο και πολλή πίεση

  Morgan Stanley: Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από πολύ χρόνο και πολλή πίεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της flash note για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και πάλι, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα βάζει σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της χώρας.


  Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι για μια ακόμη φορά αρνητική. Στο -0,4% μηνιαίως το τέταρτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που "έβλεπαν" ανάπτυξη του ίδιου μεγέθους. Με όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης να έχουν επιδεινωθεί τελευταία, αυτό φαίνεται περισσότερο ως εμπόδιο το οποίο πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη άνοδο της πολιτικής μεταβλητότητας, ειδικά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για την δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την Ελλάδα και στο timing και το είδος μιας ελάφρυνσης χρέους.

  Χωρίς δόση, δεν θα υπάρχει ρευστότητα στο τρίτο τρίμηνο

  Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης. Εκτός από την πληρωμή των δικών της ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης είναι κυρίως προς τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο αυτά τα κεφάλαια αποτελούν εργαλείο πολιτικής και καταβάλλονται μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά, η Morgan Stanley δεν αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον. Ακριβώς αυτή η πίεση είναι που κάνει τη συμφωνία δυνατή και πιθανή, ωστόσο.

  Η πολιτική αστάθεια είναι αρνητικός παράγοντας, όπως επισημαίνει η MS, κάνει τόσο την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται όσο και τη σχέση με τους δανειστές, απρόβλεπτες. Η έλλειψη μία σαφούς και αποφασιστικής πορείας σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή συνεχόμενων γύρων λιτότητας συμβάλλουν στη μείωση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται πλέον δεύτερος μετά τη Ν.Δ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρνητικό για την αγορά, καθώς η ΝΔ είναι περισσότερο υπέρ της Ευρώπης, της αγοράς και των επιχειρήσεων.


  Τι μπορεί να συμβεί... κάποια στιγμή

  Η Morgan Stanley προχωρά σε ένα παράδειγμα για να δείξει τι μπορεί να συμβεί στο... μέλλον... "Φανταστείτε ότι σας χρωστάω 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά πρέπει να το αποπληρώσω σε 100 χρόνια στο 0,000001%. Αυτό σημαίνει ότι, ναι, έχω χρέος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μου δίνετε μετρητά για έναν αιώνα. Το βάρος χρέους της Ελλάδας δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από μηχανισμούς διάσωσης (ΕΕ και  ΔΝΤ).

  Μετά από συνεχόμενους γύρους reprofiling, η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι πολύ μακρύτερη από αυτήν του χρέους των άλλων χωρών της περιφέρειας, και η αναλογία τόκων/ΑΕΠ χαμηλότερη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

  Όλο αυτό πιθανώς θα επιλυθεί με τη σωστή ποσότητα πίεσης και στις δύο πλευρές και θα οδηγήσει σε περαιτέρω reprofiling, αν και το timing, λόγω των εκλογών στην Ευρώπη, είναι αβέβαιο"..

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ