Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2017 13:31

  Schaeuble: "Παρωχημένο" το ελληνικό πρόγραμμα αν φύγει το ΔΝΤ

  Schaeuble: "Παρωχημένο" το ελληνικό πρόγραμμα αν φύγει το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:06

  Εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε μια επιτυχημένη β΄ αξιολόγηση (για τα μέτρα που πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει με βάση το πρόγραμμα στήριξής της) και εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει μετά από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble σε συνέντευξή του στην The Wall Street Journal.

  "Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός, "εάν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, θα έχουμε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εξαιρετικά χαλαρός. Η γερμανική Bundestag πρώτα θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος", τόνισε χαρακτηριστικά.

  Την ίδια στιγμή εξάλλου, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε δηλώσεις του στο Bloomberg TV, τόνισε πως οποιαδήποτε θεμελιώδης αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί την έγκριση της γερμανικής βουλής "και το να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ θα ήταν μία θεμελιώδης αλλαγή".

  "Έχουμε εργαστεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης δηλαδή για τα τελευταία έξι χρόνια, το κάναμε με μεγάλη επιτυχία σε σειρά άλλων περιπτώσεων όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όπου χορηγήθηκαν παράλληλα χρήματα του ESM και του ΔΝΤ", τόνισε ο Regling. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το Ταμείο συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην WSJ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που θέτουν οι προστατευτικές οικονομικές πολιτικές και μια διεκδικητική Ρωσία που επιδιώκει να υπονομεύσει τις δυτικές δημοκρατίες, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ρήξης μεταξύ του νέου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και ενός σημαντικού συμμάχου.

  Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως σκοπεύει να εργαστεί "όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικά" με την κυβέρνηση του Trump. Αλλά δήλωσε πως θα ήταν λάθος να επιδιώξει εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές και λάθος να ελαχιστοποιήσει την απειλή από τη ρωσική ανάμειξη.

  "Όποιος θέλει ανάπτυξη –και θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη- πρέπει να είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών", δήλωσε ο Schaeuble. "Ο προστατευτισμός μπορεί να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά σχεδόν πάντα είναι καταστροφικός μακροπρόθεσμα".

  Ο Schaeuble μίλησε πριν από την έκδοση της συνέντευξης του Trump σε ένα γερμανικό και ένα βρετανικό έντυπο, με την οποία απείλησε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς 35% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι είναι θετικός ως προς τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα.

  Τα σχόλια του Schaeuble και του Trump ανέδειξαν την πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για την εμπορική πολιτική, τη Ρωσία και τη μορφή της διατλαντικής συμμαχίας.

  Ο Schaueble ευχαρίστησε επίσης τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το ότι αύξησαν την επαγρύπνηση για τις δραστηριότητες προπαγάνδας της Μόσχας και άλλες προσπάθειες να επηρεάσει την κατεύθυνση των δυτικών πολιτικών. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες επιρροής μέσω δυσφήμησης και ψεμάτων και ψευδών ειδήσεων", δήλωσε.

  Τα σχόλια του Schaeuble αντανακλούν το άγχος στην Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει τις αντισυστημικές δυνάμεις στην ήπειρο, καθώς η Γαλλία, η Ολλανδία, και η Γερμανία, προετοιμάζονται για μεγάλες εκλογές φέτος.

  Ο νέος πρόεδρος της Αμερικής, δήλωσε στη γερμανική Bild και στους Times του Λονδίνου ότι θα ξεκινήσει να εμπιστεύεται την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, στον ίδιο βαθμό. 

  Υποβάθμισε τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και περιέγραψε τα ευρήματα των αμερικανικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα επιδίωξε να επηρεάσει την ψηφοφορία, ως πολιτικά υποκινούμενα.

  Οι Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εκφράσει ανησυχίες τους τελευταίους μήνες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο. 

  Η ίδια ρωσική οργάνωση που κατηγορήθηκε ότι "χάκεψε" την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, έχει επίσης επιτεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο και στα πολιτικά κόμματα, τονίζουν αξιωματούχοι.

  "Εκείνοι που είναι δεσμευμένοι στη δημοκρατία καλύτερα να μην χειραγωγούν τις δικαστικές αποφάσεις των χωρών που είναι αναμφισβήτητα δημοκρατίες. Θα αντισταθούμε σε αυτό", τόνισε.

  Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε "έχω βαρεθεί με αυτές τις ερωτήσεις για το hacking. Μπορείτε να το γράψετε αυτό".

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία περίπτωση όπου η ρωσική τηλεόραση ψευδώς ανέφερε το περασμένο έτος ότι ένα κορίτσι ρωσικής καταγωγής στο Βερολίνο είχε βιαστεί από μετανάστες, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες εναντίον της προσφυγικής πολιτικής της Merkel από τους ρωσόφωνους Γερμανούς σε όλη τη χώρα.

  "Κάποιοι άνθρωποι παραπλανώνται από τις ψευδείς ειδήσεις από την ρωσόφωνη, επιχορηγούμενη και κατευθυνόμενη από το κράτος τηλεόραση. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει αυτό ως οτιδήποτε άλλο παρά από έναν πόλεμο προπαγάνδας", δήλωσε ο Schaeuble.

  Στρεφόμενος σε έναν άλλο σύμμαχο που βρίσκεται στο μέσον μιας πολιτικής μετάβασης, ο Schaeuble δήλωσε πως δεν πίστευε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ακόμη καταλήξει στο πώς θέλει να είναι η μελλοντική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την απόφαση για Brexit.

  Ο Schaeuble αναφέρθηκε στην Ελβετία ως ένα παράδειγμα χώρας εκτός της ΕΕ που έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χάρη σε σειρά διμερών συμφωνιών. Ωστόσο, η εξάρτηση από μια απλή εμπορική συμφωνία,  όπως θέλουν κάποιοι υπέρμαχοι του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα αφήσει την χώρα σε χειρότερη κατάσταση.

  Επίσης, αναφερόμενος στην οικονομία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Γερμανία θα μπορούσε να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή, στον απόηχο αντίστοιχων κινήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

  Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να απλοποιήσει το σύνθετο φορολογικό σύστημα για τις εταιρείες, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική διεθνώς, σημείωσε ο Schaeuble, ενώ τόνισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εξετάσει την μείωση των φορολογικών συντελεστών εάν είναι απαραίτητο.

  "Όταν κάποιος καταρτίζει φορολογική πολιτική, πρέπει επίσης να έχει στο μυαλό του και τους φορολογικούς συντελεστές επίσης. Έχουμε περιθώριο για μείωση φόρων, το οποίο θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε", τόνισε ο Schaeuble.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ