Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 07-Ιαν-2017 08:18

    Με δύο μέτρα και δύο σταθμά εισφορές και συντάξεις

    Με δύο μέτρα και δύο σταθμά εισφορές και συντάξεις
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Κατσαγάνη

    Τον κανόνα "τα δικά μας –δικά μας και δικά σας …δικά μας" εφαρμόζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, προχωρώντας σε μέτρα  αύξησης των εσόδων από εισφορές και, ταυτόχρονα, σε μέτρα μείωσης των δαπανών για συντάξεις.

    Και αυτό γιατί το νέο διπλό ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% σε βάρος  των επαγγελματιών και  των αυταπασχολούμενων που ισχύει από 1/1/2017  θα υπολογιστεί  με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2015 και το οποίο ήταν υψηλότερο  από εκείνο που αναμένεται να δηλώσουν το 2016.

    Αντίθετα, ο υπολογισμός των νέων συντάξεων, αλλά και ο επανϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων θα γίνει με "σύγχρονους" όρους, δηλαδή με βάση τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που ισχύουν από 12/5/2016, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί σε περικοπές.

    Αυτό  επισημαίνουν αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης στο Capital.gr,  εξηγώντας ότι  η κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στα δύο βασικά πεδία άσκησης πολιτικής στο Ασφαλιστικό, δηλαδή στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και στις δαπάνες για συντάξεις.

     Συγκεκριμένα:

    * Στο πεδίο των εσόδων, η κυβέρνηση επιλέγει εκείνα τα μέσα που θα μεγιστοποιήσουν την επιβάρυνση των επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές.  

    Tα μέσα αυτά θα   είναι αφενός η επιβολή ενός οριζόντιου –δηλαδή ίδιο για όλους τους επαγγελματίες- χαρατσιού 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για την υγειονομική περίθαλψη και αφετέρου η επιλογή του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προπροηγούμενου φορολογικού (δηλαδή του 2015), ενώ το επόμενο από αυτό, δηλαδή το 2016, ήταν από οικονομική άποψη χειρότερο.  Έτσι θα οι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος εισφορές με βάση εισοδήματα τα οποία …δεν έχουν, μιας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως όχι μόνο το 2016, αλλά και το 2017 ο τζίρος τους θα είναι υψηλότερος σε σχέση με  εκείνο του 2015, με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν οι εισφορές.  

    *Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα "ξεζουμίσματος" του εισοδήματος των επαγγελματιών,  στο άλλο βασικό πεδίο  άσκησης ασφαλιστικής πολιτικής, δηλαδή τις δαπάνες για συντάξεις,  επιλέγει μέσα που ελαχιστοποιούν τις αποδοχές των συνταξιούχων, τόσο των νυν όσο και των αυριανών.  

    Όλες οι κύριες συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Ασφαλιστικού) θα είναι έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που θα προέκυπταν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ της 12/5/2016.

    Οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κύριες συντάξεις την 12/5/2016 (δηλαδή οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι μέχρι την 12/5/2016) θα επανϋπολογιστούν με βάση τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού οι οποίες προβλέπουν νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και προσδιορισμό των συντάξεων με βάση τις μέσες αποδοχές από το 2002. Πάνω από τις μισές συντάξεις αυτές, μετά τον επανϋπολογισμό τους,  θα έχουν θετική "προσωπική διαφορά", δηλαδή αποδειχθούν υψηλότερες από τις επανϋπολογισθείσες.  Έτσι θα μπουν από 1/1/2019 στη διαδικασία αναπροσαρμογής , μέσω της μη καταβολής αυξήσεων μέχρι να "αποσβεστεί" η θετική αυτή "προσωπική διαφορά".  

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ