Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2016 16:02

  Πορτοκαλί συναγερμός για να κάνουμε Χριστούγεννα με ρεύμα

  Πορτοκαλί συναγερμός για να κάνουμε Χριστούγεννα με ρεύμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και τα οποία δημιουργούν απειλή για την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας. 

  Το βασικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή όλοι οι ενεργειακοί φορείς και οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία έχει οδηγήσει τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα σε οριακό σημείο, την στιγμή που η τροφοδοσία από τα δύο σημεία εισόδου με αγωγούς – παρότι εξελίσσεται ομαλά και παραδίδονται κανονικά όλες οι ποσότητες τόσο ρώσικου όσο και τουρκικού αερίου – δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

  Επίσης στη σημερινή σύσκεψη ανέκυψε και ένα ακόμη πρόβλημα αφού τελικά το μεγάλο φορτίο φυσικού αερίου των 130 χιλιάδων κυβικών μέτρων που συμφώνησε η ΔΕΠΑ με την αλγερινή Sonatrach να έρθει το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, παραμένει καθηλωμένο στο Αλγέρι λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το φορτίο θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

  Τι αποφασίστηκε λοιπόν ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος δυσάρεστων απροόπτων στην αγορά;

  Καταρχάς ζητήθηκε από κοινού ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και οι ηλεκτροπαραγωγοί να μειώσουν την κατανάλωσή τους, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε να κοπούν 20.000 μεγαβατώρες από τους ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου να παραμείνει το επίπεδο συναγερμού 2 και να μην ανέβει στο 3.

  Πράγματι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την προημερήσια αγορά της Παρασκευής, προβλέπεται σημαντική μείωση στο ισοζύγιο εξαγωγών που από 13000 μεγαβατώρες σήμερα στις 5 χιλιάδες για αύριο. 

  Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η εφεδρεία μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Αυτές είναι το Λαύριο 5 της ΔΕΗ και η Κομοτηνή. Βεβαίως για τις ώρες της μεγάλης αιχμής προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά και ειδικότερα τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, η Σφηκιά, ο Ασώματος, ο Θησαυρός, ο Αώος κλπ. 

  Την κατάσταση συνεχίζουν να διευκολύνουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφού και για αύριο προβλέπεται αυξημένη παραγωγή 35 χιλιάδων μεγαβατωρών κυρίως από αιολικά που δίνουν κρίσιμη ανάσα στο σύστημα.

  Το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι εάν διαπιστωθεί ότι συνεχίζονται τα προβλήματα να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο 3.

  Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εξεταστούν περαιτέρω δράσεις όπως η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της ζήτησης όπως η διακοψιμότητα όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στον ηλεκτρισμό.

  Το ύστατο μέτρο, στο οποίο πάντως δε φαίνεται να φτάνουμε εκτός σημαντικού απροόπτου θα είναι να υπάρξει αίτημα από τη ΡΑΕ προς την Επιτροπή, τον Ευρωπαίο ρυθμιστή Acer και τον Ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO – E για περιορισμό των εξαγωγών ρεύματος. Μια τέτοια κίνηση πάντως θεωρείται ασυνήθιστη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαταραχή στην ενεργειακή προμήθεια της χώρας.

  Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στο Capital.gr πηγές της αγοράς, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, αν και με τα τωρινά δεδομένα η κατάσταση εμφανίζεται διαχειρίσιμη. Ωστόσο η επιφυλακή συνεχίζεται, οι φορείς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα λόγω των ημερών της γιορτής των Χριστουγέννων όπου η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Συναγερμός και έκτακτα μέτρα για να μη μείνουμε από ρεύμα - αέριο 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ