Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2016 21:14

  Η Ινδία απέσυρε το 86% των μετρητών, το μέτρο όμως δεν... αποδίδει

  Η Ινδία απέσυρε το 86% των μετρητών, το μέτρο όμως δεν... αποδίδει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της Ινδίας για να διαδηλώσουν ενάντια μιας οικονομικής πολιτικής που πιθανότατα να μην έχετε ακούσει ποτέ ξανά: απονομισματοποίηση.

  Πριν από τρεις εβδομάδες ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi εξέπληξε τη χώρα του με την ανακοίνωση ότι καταργεί τα τραπεζογραμμάτια των 500 και 1000 ρουπίων -αξίας περίπου 7 και 15 δολαρίων αντίστοιχα- σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την τρομοκρατία.

  Θεώρησε ότι αναγκάζοντας τον κόσμο να ανταλλάξει τα πιο ακριβά χαρτονομίσματα με νέα, η κυβέρνηση θα κατάφερνε να πατάξει το "μαύρο χρήμα". Θεώρησε, επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο θα "χτυπούσε" τις εγχώριες δραστηριότητες τρομοκρατών εντοπίζοντας το πλαστό χρήμα και θέτοντας σε αχρηστία το νόμιμο χρήμα που κρατούσαν στη "σκιά".

  Η κατάργηση ευρέως χρησιμοποιούμενων χαρτονομισμάτων θα είχε τεράστια επίδραση σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά στην Ινδία η συγκεκριμένη πολιτική έφερε ριζική αλλαγή. Η ξαφνική κατάργηση του Modi σήμαινε αυτομάτως ότι το 86% των μετρητών σε κυκλοφορία στην Ινδία δεν θεωρούνταν πλέον νόμιμα, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αρνηθούν να δεχτούν αυτά τα χαρτονομίσματα ως μέσα πληρωμών. Και η ινδική οικονομία στηρίζεται κυρίως στα μετρητά: εκτιμάται ότι περίπου 90-98% όλων των συναλλαγών στην Ινδία, σε όρους όγκου, περιλαμβάνουν μετρητά.

  Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η απονομισματοποίηση του Modi προκάλεσε χάος στη χώρα. Ο κόσμος θέλει νέα χαρτονομίσματα, αλλά η τρέχουσα προσφορά κάθε άλλο παρά καλύπτει τη ζήτηση. Αυτό προκάλεσε πονοκέφαλο στον κόσμο, που σχηματίζει τεράστιες ουρές έξω από τα ΑΤΜs και τις τράπεζες που τακτικά ξεμένουν από ρευστότητα. Για όσους στηρίζονται στην ημερήσια ρευστότητα για την επιβίωσή τους, η εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ακόμη και ότι αδυνατούν να αγοράσουν φαγητό.

  Τα μέτρα του Modi για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος μπορεί να έχουν λογική στη θεωρία, αλλά δεν λειτουργούν ομαλά στην πράξη. Πλήττουν σφοδρά τους πολίτες μεμονωμένα ενώ και η ίδια η χώρα μπορεί να κληθεί να πληρώσει βαρύ τίμημα: πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ