Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2016 08:33

  Η Cenergy "δείχνει" το αύριο της ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα βρίσκεται σε λειτουργία ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Βιοχάλκο, η εταιρεία συμμετοχών Cenergy, η οποία παίρνει κάτω από την ομπρέλα της, δύο από τους δυναμικότερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τη Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια. Το νέο σχήμα, που φιλοδοξεί να κερδίσει ένα μεγάλο διεθνές στοίχημα με μεγάλες υπεραξίες όχι μόνο για τον όμιλο Βιοχάλκο αλλά και για την ελληνική οικονομία: να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές για τα ενεργειακά έργα υποδομών που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική ζήτηση και να απορροφήσουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Και υπό αυτή την έννοια η Cenergy "δείχνει” το μέλλον για το πως μπορεί να υπάρξει αύριο για μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή ελληνική βιομηχανία.

  Πίσω από τη συγχώνευση ΕΛΚΑ – ΣΩΛΚ

  Αποτέλεσμα της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα πιο ανταγωνιστικό σχήμα, σε έναν τομέα με ενδιαφέρουσες προοπτικές ήταν η Cenergy, ο ενεργειακός όμιλος στον οποίο ενσωματώνονται η Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια. Πρόκειται για δύο από τους πιο ενδιαφέροντες βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με έντονη εξωστρέφεια αλλά και τεχνολογικό δυναμισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς οι διεθνείς τάσεις της ενεργειακής αγοράς δείχνουν στροφή προς υποβρύχιες διασυνδέσεις (αγωγοί και καλώδια) οι δύο εταιρείες ολοκλήρωσαν έγκαιρα σημαντικά επενδυτικά προγράμματα ύψους 317 εκατ. ευρώ που τις έβαλαν σε θέση ισχύος ώστε μαζί με ένα κλειστό κλαμπ λίγων εταιρειών στον κόσμο να μπορούν να διεκδικήσουν τα σημαντικά νέα έργα.

  Φυσικά η συγχώνευση δημιουργεί ένα μεγαλύτερο μέγεθος, με ισχυρότερο reference και ικανότητα να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα project αξιοποιώντας τις επενδύσεις και διασφαλίζοντας την λειτουργία των εργοστασίων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυναμικότητα.

  Γιατί λοιπόν χρειάστηκε να δημιουργηθεί μια εταιρεία συμμετοχών που θα εισαχθεί παράλληλα και σε ένα διεθνές χρηματιστήριο (Euronext) για έναν τέτοιο όμιλο; 

  "Τα επιτόκια κάποια στιγμή θα βελτιωθούν. Μπορεί να μην είναι σήμερα ή αύριο, αλλά κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί. Άλλωστε τέτοιες επενδύσεις και κινήσεις γίνονται με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Η Βιοχάλκο έχει την τύχη να έχει έναν πανίσχυρο μέτοχο που μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις κινήσεις. Η δημιουργία της Cenergy πρωτίστως στοχεύει στο να χτίσει σταδιακά ένα ισχυρό διεθνές προφίλ προς τους πελάτες της. Και σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθά η δημιουργία μιας διεθνούς εταιρείας συμμετοχών, η οποία ουδόλως επηρεάζει την ελληνική υπεραξία των παραγωγικών μονάδων" τόνισε σε χθεσινή παρουσίαση υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου εξηγώντας το βασικό σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της νέας holding.

  Cenergy

  Ελληνική βιομηχανία σε τεχνολογική πρωτοπορία

  Η ζήτηση για ενεργειακές διασυνδέσεις τα επόμενα χρόνια θα εμφανίσει ραγδαία αύξηση όπως δείχνουν οι δημογραφικοί δείκτες για περιοχές με γεωγραφική εγγύτητα όπως η Αφρική  ή οι πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη (ενεργειακή ασφάλεια) ή οι διεθνείς τάσεις του ενεργειακού τομέα (αποφάσεις COP21 για την κλιματική αλλαγή).

  Μπορεί λοιπόν η ελληνική παραγωγική βιομηχανία να διεκδικήσει μερίδιο από αυτό το μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας πίτας; Σύμφωνα με το πλάνο της Cenergy αυτό είναι εφικτό, βάζοντας ως βασικούς στόχους τις αγορές της Ευρώπης, της Αφρικής αλλά και των ΗΠΑ. Μόνο για τους αγωγούς η ΣΩΛΚ έχει το αμέσως επόμενο διάστημα μπροστά της μια μεγάλη γκάμα από έργα όπως ο IGB, ο BRUA (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία), ο αγωγός που θα συνδέσει το Λεβιάθαν με το Ισραήλ, ο East Med και ο Turkish Stream. Αλλά και για τα καλώδια έργα όπως οι διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών, η Κρήτη, τα γερμανικά project της Β. Θάλασσας αποτελούν μια δεξαμενή νέων έργων με σημαντικές υπεραξίες. 

  Και εκτός από τις επενδύσεις για υποβρύχιους αγωγούς και καλώδια οι δύο βιομηχανίες έχουν αναπτύξει και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές σε πελάτες.

  Για παράδειγμα η ΣΩΛΚ είναι η μοναδική βιομηχανία σωλήνων στον κόσμο παράγει εξειδικευμένους σωλήνες που τυλίγονται σε μπομπίνα ώστε να μειώνεται ο χρόνος για τη μεταφορά και εγκατάστασή τους, με δεδομένο ότι τα κόστη για τα συγκεκριμένα πλοία είναι τεράστια (500 χιλιάδες δολάρια την ημέρα). Ή τα ΕΛΚΑ είναι η μοναδική καθετοποιημένη εταιρεία στον κόσμο που παράγει σύνθετα καλώδια πολλαπλών χρήσεων. 

  Οι διοικήσεις των εταιρειών πάντως δε θέλησαν να δώσουν το στίγμα για τους στόχους του νέου σχήματος που ξεκινά (με βάση τα αποτελέσματα του 2015) με πωλήσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 63 εκατ. ευρώ. Διεκδικούμε όλα τα διαθέσιμα έργα και πιστεύουμε ότι θα πάρουμε τελικά το κομμάτι της πίτας που μας αναλογεί, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

  Και ένα θετικό μήνυμα: Μέχρι πριν λίγα χρόνια στις δημόσιες παρεμβάσεις της βιομηχανίας ένα από τα βασικά προβλήματα που κυριαρχούσε ήταν το ενεργειακό. Ωστόσο μετά την κινητοποίηση και την – έστω και αργή – ανταπόκριση της διοίκησης έγιναν κάποια θετικά βήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και όπως τόνισαν τόσο οι διοικήσεις της ΣΩΛΚ όσο και των ΕΛΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού (1900 άτομα η συνολική απασχόληση των δύο ομίλων) ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για τα οφέλη της συγχώνευσης θα υπάρξει και συνέχεια. 

  Αρκεί βεβαίως να μην υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές, αλλά και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους, αφού για τη βιομηχανία βασικό ζητούμενο είναι ο σταθερός και μακροχρόνιος προγραμματισμός του κόστους. 

  Ο δρόμος δεν είναι εύκολος για την ελληνική βιομηχανία

  Για να συμβούν αυτά χρειάστηκε να γίνουν υπερβάσεις ώστε να ξεπεραστούν αντικειμενικά προβλήματα που ξεπερνούν την ίδια την εταιρεία και αφορούν την ελληνική κρίση και την αρνητική εικόνα που υπάρχει διεθνώς για τη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαγωνισμού πέρυσι το καλοκαίρι στον οποίο μειοδότησαν τα Ελληνικά Καλώδια. Παρότι η ελληνική βιομηχανία είχε την οικονομικότερη προσφορά έχοντας παράλληλα και την τεχνική επάρκεια, τελικά το έργο ανατέθηκε αλλού. Αιτία; Το γεγονός ότι εκείνη τη χρονική περίοδο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και το περίφημο Greek Risk είχαν αναζωπυρωθεί καθιστώντας απαγορευτική την ανάθεση ενός σημαντικού έργου σε μια ελληνική βιομηχανία.

  Ο χαμένος αυτός διαγωνισμός είναι ένα μόνο παράδειγμα των προβλημάτων που καλείται να ξεπεράσει η παραγωγική βιομηχανία, εν μέσω κρίσης, περιβάλλον ακριβής χρηματοδότησης και δυσπιστίας των μεγάλων διεθνών πελατών για τη χώρα. 

  Για παράδειγμα ένας μεγάλος και αξιόπιστος βιομηχανικός όμιλος όπως η Βιοχάλκο και οι θυγατρικές της δανείζονται για κεφάλαια κίνησης με επιτόκια της τάξης του 5-6% όταν οι ανταγωνιστές τους, με τους οποίους διαγωνίζονται για την ανάληψη νέων έργων και αναθέσεων δανείζονται στη χειρότερη περίπτωση με επιτόκια της τάξης του 2%. 

  Πώς μπορεί να επιβιώσει μια βιομηχανία σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Πολλές δεν τα κατάφεραν, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για την αποβιομηχάνιση. Όσες δεν κλείνουν, πωλούνται. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η βιομηχανία Γιούλα, μια υγιής επιχείρηση η οποία πουλήθηκε σε ανταγωνιστικό πορτογαλικό όμιλο, ο οποίος δανείστηκε για την εξαγορά με επιτόκιο 2% όταν η ελληνική βιομηχανία δανειζόταν με επιτόκιο 8%. 

  Όσο για τις βιομηχανίες που συνεχίζουν; Σε αυτές οι μέτοχοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι διοικήσεις να εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο διεθνή στίβο. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων