Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 21-Οκτ-2016 15:00

    Σ. Λαζαρίδης: Ορόσημο το QE για τους ξένους επενδυτές

    Σ. Λαζαρίδης: Ορόσημο το QE για τους ξένους επενδυτές
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όποτε χρειάστηκε παρείχε ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ανταποκρίθηκε με τους καλύτερους όρους, έχοντας αποδείξει πως μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά κεφαλαίων στην επενδυτική κοινότητα με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών και των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου ΕΧΑΕ, μιλώντας στο πολυσυνέδριο Capital + Vision 2016 που συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το Capital.gr.

    Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως το ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαφοροποιούν την αγορά μεταξύ των emerging markets. Αυτά είναι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και τα εναρμονισμένα με το ευρωπαϊκό δίκαιο πλαίσια εταιρικής διακυβέρνησης (corporate governance) και θεσμικών κανόνων (regulatory framework). "Αυτά τα σημεία πρέπει να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε”, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης. 

    Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη χρονική στιγμή, η συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE ωφελεί ή όχι την ελληνική κεφαλαιαγορά, ο κ. Λαζαρίδης σχολίασε πως για τους διεθνείς επενδυτές έχει οριοθετηθεί σαν το νούμερο 1 ορόσημο (milestone) για την ευρύτερη επαναφορά του ενδιαφέροντός τους για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πάντως πως "γενικά δεν είναι καλό να έχεις τέτοιους μακροπρόθεσμους στόχους διότι μέχρι να επιτευχθούν 'παγώνουν' τα πάντα". 

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ σημείωσε επίσης πως παρά την εντύπωση που υπάρχει ευρέως ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά έχουν καταβαραθρωθεί, υπάρχουν κλάδοι με σημαντικές αποδόσεις στην πενταετία καθώς την περίοδο αυτή έχουν εξυγιανθεί οι ισολογισμοί πολλών εταιρειών. Βάσει των στοιχείων του Χρηματιστηρίου, το EBITDA αρκετών εισηγμένων έχει αρχίσει να βελτιώνεται αισθητά ως αποτέλεσμα της στρατηγικής των εισηγμένων να βελτιώσουν τα περιθώριά τους. 

    Παράλληλα, επισήμανε την σημαντική παρουσία των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς αυτοί διατηρούν το 60% της συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ εστίασε στην πανευρωπαϊκή τάση για την ανάπτυξη των corporate bonds και της διαπραγμάτευσης τους μέσω των χρηματιστηριακών αγορών, δυνατότητα που έχει αναπτύξει και ξεκινήσει να αξιοποιεί η ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ