Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2016 17:38

  Όλο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το νέο Εργασιακό

  Όλο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το νέο Εργασιακό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα πάνω κάτω προτείνει να έρθουν στην ελληνική αγορά εργασίας η Διεθνής Επιτροπή Ειδικών, της οποίας το πόρισμα δημοσιεύει σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι σημαντικότερες αλλαγές που το πόρισμα αυτό προβλέπει: 

  - Χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους,

  - "Ρήτρα" μικρότερου κατώτατου μισθού,

  - Μειωμένο ωράριο για επιχειρήσεις με οικονομικές δυσχέρειες,

  _ Αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων,

  - Μισθολογικές ωριμάνσεις μετά από διαπραγμάτευση εργαζομένων-εργοδοτών

  - Καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

  Όπως μετέδιδε το Capital.gr νωρίτερα, ακόμη χαμηλότερους μισθούς για τους νέους προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Ειδικών στο πόρισμά της για το νέο εργασιακό. Παράλληλα το πόρισμα προβλέπει τη δυνατότητα διαμόρφωσης βασικών μισθών κάτω ακόμη και από τον εθνικό κατώτατο μισθό, την παροχή επιδόματος σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, παραπέμπει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την προληπτική διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προτείνει και την επαναφορά της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

  Το πόρισμα παρουσίασε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και πως θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την έλευση των ανωτάτων κλιμακίων στις 17 Οκτωβρίου.

  Το πόρισμα προβλέπει τις παρακάτω βασικές αλλαγές σε όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων. 

  Ειδικότερα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων:

  - προτείνει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των νέων (σ.σ ο οποίος είναι ήδη κατά 32% χαμηλότερος από τον εθνικό κατώτατο μισθό που αφορά τους εργαζομένους άνω των 25 ετών)

  - μέρος της επιτροπής σοφών υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω έναντι των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, εκτός αν και οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα οι οποίες θα επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. 

  - τονίζει ότι σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί. 

  - υποστηρίζει ότι το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης (σσ. των ομαδικών απολύσεων) πρέπει να συζητείται ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ.

  - εκτιμά ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις.  

  - σημειώνει πως η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο

  - προβλέπει ότι η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί  6 μήνες. 

  - δεν βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία.

  - δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας. 

  Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι σήμερα συζητείται το πόρισμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως στις 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, όπου θα τεθεί και η επικείμενη "μεταρρύθμιση" του ελληνικού εργασιακού. Στις 20 Οκτωβρίου επίσης ο κ. Κατρούγκαλος θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα συζητηθεί η προσφυγή της ΓΣΕΕ σε σχέση με εργασιακά θέματα. 

  Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα στη στήλη "σχετικά αρχεία"

  Διαβάστε ακόμη:

  *Επιτροπή Σοφών: Μειώστε κι άλλο τους κατώτατους μισθούς των νέων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  πόρισμα (513 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων