Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2016 08:13

  Νέο σχέδιο του υπ. Υγείας για την περίθαλψη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο σχέδιο του υπ. Υγείας για την περίθαλψη

  Πρεμιέρα με αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα κάνει το 2017, με το υπουργείο Υγείας να βάζει τις τελευταίες "πινελιές" στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί  σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα δε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το νέο μοντέλο εξωνοσοκομειακής φροντίδας βασίζεται στο πορτογαλικό σύστημα, που μπήκε σε εφαρμογή από το 2005 και καθιστά την πρωτοβάθμια φροντίδα "σκαλοπάτι" για την επίσκεψη στις δημόσιες νοσοκομειακές δομές.

  Τι περιμένει πιο συγκεκριμένα τους πολίτες από το 2017: αρχικά, μετά το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα πρέπει τώρα να μάθουν και τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Αυτές σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις και δήμους της Αττικής, (όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή, Κερατσίνι, Πέραμα, Νέα Φιλαδέλφεια) καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. 

  Πρόκειται στην ουσία για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους, ανάλογα με τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Συνολικά προβλέπεται πως θα λειτουργήσουν 250 τέτοιες δομές. Σε πρώτη φάση, μέχρι και το 2017, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου πενήντα μονάδων γειτονιάς σε αστικές περιοχές. 

  Παράλληλα αναμένονται νέες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζει τις προκηρύξεις τριών χιλιάδων γιατρών και λοιπού προσωπικού για να στελεχωθεί το σύστημα περίθαλψης που ετοιμάζεται. Από αυτούς, το 1/3 θα είναι παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι και θα είναι πλήρους απασχόλησης.

  Πέρα όμως από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, η μεγαλύτερη αλλαγή για τους ασφαλισμένους αφορά την υποχρεωτική αναφορά σε οικογενειακό γιατρό (οι οποίοι θα στελεχώνουν τις ΤΟΜΥ). Το σχέδιο προβλέπει ένα οικογενειακό γιατρό ανά δύο χιλιάδες άτομα, ο οποίος ως επί το πλείστον θα είναι υπεύθυνος για εμβολιασμούς, προληπτικούς ελέγχους, ετήσια τσεκ-απ και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ από την άλλη, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε "μονάδες αναφοράς”, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

  Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι πως θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, καθώς το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018),ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ  ετησίως. Όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι αλλαγές αυτές θα καλυφθούν από πόρους ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.


  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων