Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2016 18:20

  Στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο για τα 2,8 δισ. - νέα βάρη για επαγγελματίες

  Στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο για τα 2,8 δισ. - νέα βάρη για επαγγελματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:48

  Της Δήμητρας Καδδά


  Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο πολυνομοσχέδιο που υλοποιεί  πολλά από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τη συμφωνία του Ιουνίου για την πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

  Περιλαμβάνει ασφαλιστικές ανατροπές που φέρουν νέα βάρη 75 εκατ. ευρώ περίπου στους επαγελματίες, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που το συνοδεύει. Τα βάρη σύμφωνα με το ΓΛΚ μοιράζονται σε βάθος 3ετίας: 37,36 εκατ ευρώ για το 2017, 31,13 εκατ ευρώ για το 2018 και  6,23 εκατ ευρώ για το 2019. 

  Προβλέπει επίσης τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η.).

  Σχεδιάζεται να συζητηθεί από τη Δευτέρα με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν λύνει όμως όλα τα μέτωπα για την έλευση της υποδόσης.

  Το νομοσχέδιο "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" περιλαμβάνει και τις  "εκκρεμότητες" στο πεδίο του υπουργείου εργασίας αλλά και σειρά διατάξεων για την αγορά ενέργειας, αλλά και μεταφορών.

  Στο ασφαλιστικό πεδίο προβλέπει για τους τουριστικούς επιχειρηματίες που δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους την ένταξή τους στον ΟΑΕΕ, μιας και θα πρέπει να καταβάλλουν από 1.1.2017 το 20% του δηλωτέου εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση (και όχι το 14% όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) αλλά και εισφορά 6,9% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έτσι δεν μεταβούν σταδιακά στο συντελεστή 6,9% , όπως θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ την περίοδο 2017-2019. Καταργεί επίσης τις εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ) με έως 5 χρόνια ασφάλισης, χάρη στις οποίες μετέβαιναν στο συντελεστή 6,9% (εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ) το 2019. Έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μεταβαίνει στο 6,9% από 1.1.2017. Επίσης, θεσπίζει έκπτωση μόλις 2% κατ' έτος -αντί 15%- για αναγνώριση πλασματικών ετών. 

  Βρείτε τις διατάξεις του νομοσχεδίου και την αιτιολογική έκθεση στη στήλη Συνημμένα Αρχεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ