Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2016 08:02

  Μπλόκο Velculescu στο πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία

  Μπλόκο Velculescu στο πάγωμα των οφειλών προς τα ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  "Πάγο" και στις δύο αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για πάγωμα οφειλών και ακατάσχετο λογαριασμό έβαλε χθες το στέλεχος του ΔΝΤ, Delia Velculescu κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καββαθά.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Velculescu αμφισβήτησε πλήρως την απόδοση των εκάστοτε ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τη σημασία του ακατάσχετου λογαριασμού των επαγγελματιών, ενώ σημείωσε τη διαφορά μεταξύ των θετικών εκτιμήσεων που κάνει η κυβέρνηση για το οικονομικό κλίμα και των αρνητικών που κάνουν οι μικρομεσαίοι.

  Μάλιστα, το στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετέχει στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες Υπουργούς, επισήμανε ότι το "αφήγημα" της κυβέρνησης για την οικονομία είναι διαφορετικό από το "αφήγημα" το οποίο μετέφεραν χθες οι μικρομεσαίοι.

  Εξάλλου, στις προσπάθειες των στελεχών της ΓΣΕΒΕΕ να καταδείξουν την ανάγκη ύπαρξης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες, η Velculescu ζήτησε περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν τη χρησιμότητα ενός τέτοιου μέτρου.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά στο αίτημα των μικρομεσαίων –το οποίο έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- για πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1.1.2017, η Velculescu σημείωσε την αποτυχία των μέχρι τώρα ρυθμίσεων να οδηγήσουν σε ανάκαμψη των εσόδων των ταμείων αλλά και τη συνεχιζόμενη έλλειψη φορολογικής συνείδησης.

  Εντυπωσιακή σύμπτωση πάντως είναι πως την ίδια ώρα που η Velculescu "άδειαζε" την απόδοση των διακανονισμών, το ΙΚΑ δημοσίευε τα στοιχεία των ρυθμίσεων οφειλών προς τα ταμεία για το δίμηνο του Ιουλίου –Αυγούστου 2016. Σύμφωνα με αυτά μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, το πλήθος  όσων έχουν ενταχθεί στη μόνη "ανοιχτή" ρύθμιση οφειλών, την "πάγια ρύθμιση".

  Είναι η δεύτερη φορά, που το ΔΝΤ βάζει "πάγο" στο πάγωμα των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα ταμεία κατά τις τελευταίες έξι μέρες. Η προηγούμενη ήταν την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση του Υπ. Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

  "Πάγο" έχουν βάλει οι θεσμοί και στο άλλο αίτημα του Υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, δηλαδή την δυνατότητα ίδρυση επαγγελματικών ταμείων από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους.

  Και τα δύο παραπάνω αιτήματα θα συζητηθούν σε τηλεδιασκέψεις μεταξύ θεσμών – Κατρούγκαλου, μετά την σημερινή επιστροφή του τελευταίου από την Ουάσινγκτον όπου μίλησε στην 7η συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συνταξιοδοτικό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ