Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 21-Σεπ-2016 20:59

    Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, "κλείνει το μάτι" για αύξηση τον Δεκέμβριο

    Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, "κλείνει το μάτι" για αύξηση τον Δεκέμβριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αμετάβλητα διατήρησε τελικά τα επιτόκια η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα έστειλε ισχυρό σήμα στις αγορές ότι εξακολουθεί να περιμένει πως η… πολυαναμενόμενη αύξηση θα έρθει πριν την εκπνοή του 2016. Η Fed εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την οικονομία, λιγότερο ανήσυχη για τους παγκόσμιους κινδύνους, ενώ μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος.

    Προς το παρόν, η στάση αναμονής αντανακλά την αίσθηση των αξιωματούχων της ισχυρότερης τράπεζας του πλανήτη πως δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αύξηση του κόστους χρήματος την στιγμή που ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται κάτω από τον στόχο του 2% και η ανεργία κινείται σταθερά λίγο κάτω από το 5%.

    "Η Fed έκρινε πως η υπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων έχει ενισχυθεί, αλλά αποφάσισε να περιμένει, προς το παρόν, για περαιτέρω ενδείξεις της συνεχιζόμενης προόδου προς τους στόχους της", αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα στην ανακοίνωση που ακολούθησε της διήμερης συνεδρίασής της.

    Σημειώνεται ότι 10 εκ των 17 αξιωματούχων της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed περιμένουν μια αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 0,25% στο εύρος του 0,5-0,75% το Δεκέμβριο. Τρεις αξιωματούχοι δεν βλέπουν καμία αύξηση φέτος, ενώ τέσσερις αξιωματούχοι επιθυμούσαν πάνω από μια αύξηση τοπ 2016, γεγονός που αντανακλά τον διχασμό των μελών της Fed για την πορεία νομισματικής πολιτικής.

    Η σημερινή απόφαση ελήφθη με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά. Οι τρεις αξιωματούχοι που έκριναν ότι τα επιτόκια έπρεπε να αυξηθούν από αυτήν κιόλας την συνεδρίαση είναι οι Esther George, Loretta Mester και Eric Rosengren

    Παρά τον δισταγμό της να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, η Fed περιέγραψε με αισιοδοξία την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας υπογραμμίζοντας τα επιχειρήματά της ότι η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων ενισχύεται. 

    Οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πλέον λιγότερο ανήσυχοι για τους κινδύνους στο οικονομικό outlook, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε επικείμενη αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πορεία του έτους οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμιζαν τους κινδύνους που έθεταν στην αμερικανική οικονομία μια σειρά από παγκόσμιες εξελίξεις, όπως η απόφαση για Brexit και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Μετά την σημερινή συνάντησή όμως η Fed μίλησε για "σχεδόν ισορροπημένους" κινδύνους, γεγονός που σημαίνει πως η οικονομία έχει εξίσου καλές πιθανότητες να υπερβεί τις εκτιμήσεις της Fed ή να υπολείπεται αυτών.

    Αξίζει σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί πως η αξιολόγηση κινδύνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα – κριτήριο στην απόφαση της Fed. Όπερ σημαίνει πως όταν η Τράπεζα διαπιστώνει αυξημένους κινδύνους στην οικονομία, δεν προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων. 

    Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Νοεμβρίου, μια μόλις εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου οι πιθανότητες μιας δράσης σε αυτό το σημείο είναι μάλλον περιορισμένες, μεταφέροντας έτσι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, οπότε και πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. 

    "Ψαλίδι" στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

    Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφούμενη στο 0,8% το πρώτο τρίμηνο και στο 1,1% το δεύτερο τρίμηνο.

    Στην ανακοίνωσή της η Fed παρατηρεί ότι η οικονομία έχει ενισχυθεί από τους μετριοπαθείς ρυθμούς των προηγούμενων μηνών, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία ήταν ανάμεικτα. Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Αύγουστο.

    Η Fed μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος στο 1,8% από 2% προηγουμένως.

    Yellen: Θα περίμενα μια αύξηση επιτοκίων φέτος

    Η σημερινή απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε η επικεφαλής της Federal Reserve Janet Yellen κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

    Παράλληλα, έστειλε ισχυρό σήμα στις αγορές ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του 2016, καθώς υπογράμμισε την βελτίωση της αγοράς εργασίας και την εξασθένιση των κινδύνων.  "Θα περίμενα να δω μια αύξηση φέτος αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία βελτίωσης της αγοράς εργασίας, δεν αναπτυχθούν μεγάλοι κίνδυνοι και παραμείνουμε σε αυτήν την τροχιά", δήλωσε χαρακτηριστικά η Yellen. 

    Τι περίμεναν οι αναλυτές

    Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές τοποθετούσαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κοντά στο 20%  τον Σεπτέμβριο και στο 60% τον Δεκέμβριο και τούτο διότι τα μακροοικονομικά μεγέθη του Αυγούστου ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικά "δένοντας" προς ώρας τα χέρια της Fed.  Ωστόσο, δεν απέκλεισαν μια κίνηση – έκπληξη, ειδικά μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, J. Yellen πως "οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες".

    Οι μόνοι διεθνείς οίκοι που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα και προεξόφλησαν αύξηση του κόστους δανεισμού στη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι Barclays και BNP Paribas, ενώ ξη Oxford Economics έδινε 40% πιθανότητα.

    Δεν πιστεύω ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίου, ούτε καν σε συγκεκριμένη προειδοποίηση για επικείμενη αύξηση δεδομένης της πρόσφατης σειράς απογοητευτικών στοιχείων, ανέφερε ο Avery Shenfeld, επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC Capital Markets. "Είχαμε ένα αδύναμο πρώτο εξάμηνο , μετά έναν ή δύο καλύτερους μήνες και τώρα έναν μήνα ήπιων στοιχείων", εξήγησε ο ίδιος.

    Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία έτρεξε με μέσο ρυθμό 1% το πρώτο εξάμηνο και είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς ότι θα… απογειωθεί το δεύτερο μισό του έτους, ειδικά μετά τα στοιχεία του Αυγούστου που έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές, ενώ η αύξηση της απασχόλησης και της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε.

    "Οι συνθήκες για μια αύξηση των επιτοκίων απλώς δεν υφίστανται…. Τα στοιχεία του Αυγούστου γέρνουν το τραπέζι προς την πλευρά της απογοήτευσης", σχολίασε από την πλευρά του ο Douglas Porter, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO.  

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ