Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2016 17:45

  Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τα αποτελέσματα της μελέτης της Spencer Stuart για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, αποστέλλει την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΧΣ στις τράπεζες

  Η μελέτη θα οδηγήσει στις αντικαταστάσεις των μελών των διοικήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει το μνημόνιο για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Στην πράξη, η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να επέλθει στις διοικήσεις των τραπεζών θα είναι η σημαντική ενίσχυση του ρόλου των τομέων Risk (Παρακολούθηση Κινδύνων), Audit (Εσωτερικός Έλεγχος) και Nomination (Επιτροπή Υποψηφιοτήτων μελών διοικητικού συμβουλίου). Οι τομείς αυτοί θα έχουν επικεφαλής τραπεζίτες με διεθνή εμπειρία, τουλάχιστον 15 ετών, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περισσότερα από 3 χρόνια ως μέλη διοικητικού συμβουλίου διεθνούς τραπεζικού ομίλου, που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. 

  Εν τω μεταξύ, μετά τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank που ανακοινώθηκαν χθες (πρόεδρος, στη θέση του απερχόμενου Ι. Γαμβρίλη, η κ. Άννα Πουσκούρη – Reiche), στο αυριανό προγραμματισμένο δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς πιθανότατα θα τεθεί προς επικύρωση η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει θητεύσει στην KPMG και στην Standard Chartered Bank, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ΤΧΣ.

  Με βάση το "συμπληρωμένο" μνημόνιο που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα στις 15 Ιουνίου, μέχρι τέλος Ιουλίου 2016, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ανασυσταθούν. Το ΤΧΣ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η πρόσληψη κάθε νέου μέλους θα είναι αξιοκρατική και διαφανής και ότι τα νέα μέλη δεν θα συνδέονται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με δανειζόμενο της τράπεζας με άνοιγμα άνω του 1 εκατ. ευρώ ή άνοιγμα που δεν εξυπηρετείται. 

  Μέχρι τέλος Ιουλίου 2016 η ΤτΕ θα πιστοποιήσει στον SSM ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έγιναν με τον προσήκοντα τρόπο στη βάσει των συμφωνηθέντων. Εάν χρειαστεί, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, οι αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών. Το ΤΧΣ θα διασφαλίσει μέσω των επιμέρους συμφωνιών πλαισίου με τις τράπεζες  (RFAs) ότι οι εξωτερικοί ελεγκτές θα έχουν συμβόλαια με τις τράπεζες μάξιμουμ διάρκειας 5 συνεχόμενων ετών και ότι η αντικατάσταση των νυν ελεγκτών θα λάβει χώρα σε όλες τις τράπεζες το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από την οικονομική χρήση 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων