Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2016 20:17

  Παραμένουν οι "αστερίσκοι" σε ΕΚΑΣ- κόκκινα δάνεια

  Παραμένουν οι "αστερίσκοι" σε ΕΚΑΣ- κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:30

  Των Α. Γκίτση, Δ. Καδδά, Δ. Κατσαγάνη
   
   Με τους "αστερίσκους" να παραμένουν σε βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης αλλά και την προσδοκία συμφωνίας έως την Τετάρτη υπαρκτή, τελείωσε το βράδυ της Κυριακής η τηλε-διαπραγμάτευση τριών και πλέον ωρών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπ. Ανάπτυξης, κ. Γ. Σταθάκη και  Υπ.  Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου  και των εκπροσώπων των Θεσμών.

  Πηγές της ελληνικής πλευράς ανέφεραν ότι επιχειρείται να οριστικοποιηθούν τα ανοικτά πεδία έως την Τετάρτη και ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να υποβάλει και αντιπροτάσεις. Παράλληλα παραδέχθηκαν ότι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής υπήρξαν εντάσεις και οι τόνοι κάποιες στιγμές ανέβηκαν.   
   
  ΕΚΑΣ και κόκκινα δάνεια τα μεγάλα μέτωπα

   
  Το πιο μεγάλο θέμα είναι το ΕΚΑΣ και "μαύρος  καπνός"  βγήκε από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα.

  Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Capital.gr πως δεν θα ζητηθεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε την περασμένη Κυριακή από το βήμα της Βουλής.

  "Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας" και "δεν δεχόμαστε καν να το συζητήσουμε", τόνισε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος στο Capital.gr.

  Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προτείνει το δημοσιονομικό κόστος της μη αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ του α' εξαμήνου 2016 (περίπου 84 εκατ. ευρώ) από τους 80.000-100.000 που το χάνουν  με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου θα καλυφτεί από το Ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

  Ανοικτή η πώληση δανείων με εγγύηση δημοσίου

  "Οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο θέμα των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται", ανέφερε στο Capital.gr το βράδυ της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία στόχο θα έχει να μη δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

  Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη έκλεισαν έξι τεχνικά από τα συνολικά επτά ανοιχτά θέματα που υπήρχαν στο θέμα των δανείων.
   
  Τα ανοικτά μέτωπα

  Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα μέτωπα (ΕΚΑΣ, Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) πριν την 1η Ιουνίου  προκειμένου να προχωρήσει τόσο η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ., όσο και να επικυρωθεί η απόφαση για επαναφορά του waiver.

  Στο θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα διανέμει τυχόν επιπλέον πλεόνασμα (το 40% της ετήσιας υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος) αναζητείται η νομική "φόρμουλα" συμβατότητας με τους όρους του μνημονίου αλλά και με το ενδεχόμενο η υπεραπόδοση να  έχει έκτακτο χαρακτήρα. Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε την Πέμπτη ότι συζητείται να αξιοποιηθεί και η υπέρβαση στόχου του 2015, ενώ με τη σύστασή του θα διαμορφωθεί και ο "χάρτης" των παροχών που θα δίδει.

  Παράλληλα επιχειρείται η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, η επίλυση του θέματος του διαγωνισμού  για την Εγνατία, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

  Η συμφωνία στους "αστερίσκους" συνδέεται  με 2 μεγάλους στόχους:

  -Ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας να αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 1 και 2 Ιουνίου  χωρίς "σύννεφα", προκειμένου να επικυρωθεί  η απόφαση για την επαναφορά του waiver.

  -Να έρθει το αργότερο μέσα στο δεύτερο 15ημερο Ιουνίου η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι και μετά τη θέσπιση των προαπαιτούμενων ακολουθεί ένας μακρύς δρόμος "γραφειοκρατίας". Θα πρέπει να ελεγχθεί ότι είναι επαρκή, να οριστικοποιηθούν τα  κείμενα της συμφωνίας, να οδεύσουν προς ψήφιση από εθνικά κοινοβούλια κάποια εκ των οποίων έχουν διαδικασία συζήτησης αρκετών ημερών και μετά να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ESM (υπό τον Dijsselbloem) για να εγκρίνει την καταβολή της δόσης. Οι αλλαγές θα έρθουν είτε με τροπολογία/ εφαρμοστικό νόμο, είτε με ΠνΠ αν δεν υπάρξει χρόνος, ενώ κάποια από τα προαπαιτούμενα δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, αλλά εφαρμοστικές διατάξεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ