Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2016 02:49

  Eurogroup: Συμφωνία για 10,3 δισ. αλλά με δόσεις και "αγκάθια", το 2018 πάει το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eurogroup: Συμφωνία για 10,3 δισ. αλλά με δόσεις και "αγκάθια", το 2018 πάει το χρέος

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05:20

  Με συμφωνία για την τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και με ένα "πακέτο" μέτρων για το ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε μετά από 11 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

  Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τα τέλη του έτους.

  Θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα. Σημειώνεται ότι παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν για πρώτη φορά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Poul Thomsen ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

  "Είχαμε μία καλή συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στη χρηματοδότηση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici.

  Σε πολλές δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ

  Τμηματικά θα καταβληθεί στην Ελλάδα η δεύτερη δόση του προγράμματος στήριξης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, η οποία υπόκειται στην ολοκλήρωση των prior actions. 

  Η αρχή θα γίνει τον Ιούνιο με τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών εξυπηρέτησης χρέους και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

  Τα υπόλοιπα θα διατεθούν μετά το καλοκαίρι και θα διοχετευτούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την περαιτέρω εξυπηρέτηση χρέους. Οι συμπληρωματικές δόσεις θα υπόκεινται στην αξιολόγηση από το EWG και τον ESM δράσεων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή εσόδων και τον ενεργειακό τομέα.

  Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται λόγος για ανάγκη να γίνουν διορθώσεις στις παρεμβάσεις που αφορούν την πώληση των κόκκινων δανείων και το ασφαλιστικό, αλλά και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που σχετίζονται με τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. "Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα", παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

  Τρία στάδια για το χρέος

  Το Eurogroup διατηρεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Βάσει του τεχνικού έργου του EWG, το συμβούλιο συμφώνησε σε ένα "πακέτο" μέτρων για το χρέος που θα ξεδιπλώνονται προοδευτικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την κάλυψη των στόχων των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών (σ.σ. όριο πληρωμών για τόκους και χρεολύσια στο 15% του ΑΕΠ) και και θα υπόκεινται σε προκαθορισμένους όρους που θα υπαγορεύει το πρόγραμμα του ESM.

  Βραχυπρόθεσμα, το Eurogroup συμφώνησε σε μία πρώτη δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τα τέλη του προγράμματος και θα περιλαμβάνει:

  -πιο ήπιο προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF με βάση την τρέχουσα μέση, σταθμισμένη ωρίμανση

  -χρήση της διαφοροποιημένης στρατηγικής του EFSF/ESM για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου

  -παρέκκλιση του επιτοκιακού περιθωρίου του δανείου που δόθηκε για την επαναγορά ομολόγων 

  Μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστεί πιθανό δεύτερο σετ μέτρων, δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2018. Αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: 

  -την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τη μεταφορά τους σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM σαν εσωτερικό "μαξιλάρι" που θα μειώνει μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες

  -τη μερική πρόωρη αποπληρωμή των υφιστάμενων επίσημων δανείων της Ελλάδας μέσω της χρήσης των αδιάθετων πόρων του ESM (20 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και την παράταση των ωριμάνσεων

  -εάν κριθεί απαραίτητο, τη μερική αναδιάρθρωση/αναδόμηση των δανείων του EFSF (παράταση ωριμάνσεων, επιβολή ανώτατων επιτοκίων κλπ)

  Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα για το χρέος μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος του ESM και την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία βιώσιμη τροχιά και στην επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές.
   
  Την ίδια στιγμή, το Eurogroup συμφώνησε σε ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το Eurogroup θα εξέταζε την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν απαιτούνταν επιπλέον μέτρα χρέους για να μην παραβιαστεί το όριο των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών. 

  Παράλληλα, το Eurogroup δεσμεύεται για τη μακροπρόθεσμη τεχνική βοήθεια προς την ενίσχυση της ελληνικής ανάπτυξης.

  Επιμέλεια: Α. Ν. Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων