Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαϊ-2016 16:04

  ΥΠΟΙΚ: Η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου προϋπόθεση για το χρέος

  ΥΠΟΙΚ: Η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου προϋπόθεση για το χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Προάγγελο του νέου Μνημονίου έστειλε το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν από τον Απρίλιο,  καταγράφοντας τη ρητή δέσμευση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο λόγος για το  Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, για έκθεση 89 σελίδων που παρουσίασε η εφημερίδα "Κεφάλαιο" στις 29/4.

  Στην έκθεση της ελληνικής πλευράς προς τις Βρυξέλλες (σ.σ. που βάσει κοινοτικής νομοθεσίας αποστέλλεται κάθε χρόνο) γίνεται σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι και για να ξεκλειδώσουν το "χρέος" και η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ.

  "Τα επιπλέον μέτρα για το χρέος θα ληφθούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων του προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, τους πρώτους μήνες του 2016", αναφέρεται στην έκθεση.

  Το ΥΠΟΙΚ επικαλείται την έκθεση βιωσιμότητας χρέους του 2015 και αναφέρει ότι, "για να ενισχυθεί η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης που έχει συμφωνηθεί, καθώς θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης)". Επίσης, "καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα οδηγήσει στην απόφαση για τη λήψη μέτρων, από την πλευρά των εταίρων της Ζώνης του Ευρώ, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

  Εκτιμά ότι οι παραπάνω εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και παραθέτει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν αναλυτικά στα κεφάλαια της έκθεσης.

  Εκτιμάται επίσης ότι η Ελλάδα θα στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. "Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω του συνδυασμού εμπροσθοβαρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, καθώς και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς τόνωση της ανάπτυξης – ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται επαρκής προστασία των ευπαθών ομάδων", επισημαίνεται.

  Επιτρέπεται αισιοδοξία "χωρίς επανάπαυση, δεδομένου ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις που κρατούν την οικονομία σε μια εύθραυστη ισορροπία".

  Γίνεται επίσης λόγος για 5 συν 3 παράγοντες κινδύνου που "είναι τόσο ενδογενούς όσο και εξωγενούς φύσεως". Οι κύριοι ενδογενείς παράγοντες "συνδέονται στενά με:

  - Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.
  - Τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ.

  Και τα δύο παραπάνω πεδία επηρεάζουν:

  - Τον ρυθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
  - Τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – για την οποία, όμως, έχουν τεθεί οι βάσεις μετά την επιτυχία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.
  - Την επιδιωκόμενη ταχεία άρση των ελέγχων κεφαλαίων, ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση και να επιτραπεί η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

  Η επιτυχής εφαρμογή του νέου προγράμματος σχετίζεται και με εξωγενείς παράγοντες κινδύνου για την ελληνική οικονομία:

  - Την αποδυναμωμένη παγκόσμια ζήτηση, με την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και με δυνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο και στη ναυτιλία.

  Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μείωση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού επηρεάζει την ανάκαμψη του ονομαστικού ΑΕΠ και οδηγεί στη "σχετική χειροτέρευση των δεικτών του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους"...

  - Την υψηλή μεταβλητότητα των διεθνών χρηματαγορών και την όξυνση της τάσης των επενδυτών προς πιο ασφαλείς επενδύσεις, που, αν συνεχιζόταν, "θα σήμαινε περαιτέρω μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα".

  - Τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την προσφυγική κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατ. Ευρώπης, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν κόστος για την ελληνική οικονομία μέσω επιπτώσεων στον τουρισμό και στις νέες επενδύσεις, μέσω απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους ή μέσω κλιμάκωσης της αβεβαιότητας για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή.

  Στο προσφυγικό για το 2015 γίνεται λόγος για "απρόβλεπτη τεράστια εισροή, σχεδόν 20πλάσια σε σχέση με το 2014, που θα επιφέρει ένα επιπλέον υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε δαπάνες υποδοχής και προσωρινής εγκατάστασης". Ωστόσο, επισημαίνεται ότι "δεδομένων των συνεχών εξελίξεων του φαινομένου και της έντονης ημερήσιας αυξομείωσης στη ροή των προσφύγων, αλλά και της διασποράς του επιπρόσθετου δημοσιονομικού κόστους" σε διαφορετικούς κωδικούς δαπανών του Δημοσίου, το δημοσιονομικό κόστος "δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια", παραδέχεται το ΥΠΟΙΚ.

  Γίνεται αποδεκτό ότι  "σε αδρές γραμμές, κατά το τρέχον διάστημα εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με τις προσφυγικές ροές το 2016 θα ξεπεράσει εκείνο των προηγούμενων ετών.  

  Δείτε αναλυτικά το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2016 στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ