Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Μαϊ-2016 08:00

  Το Χρηματιστήριο αναμένει τη... μελωδία της συμφωνίας

  Το Χρηματιστήριο αναμένει τη... μελωδία της συμφωνίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Νίκο Χρυσικόπουλο

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Να "ζήσει και να πεθάνει" με τις επιλογές του καλείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο που έχοντας προεξοφλήσει όλο αυτό το διάστημα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα, προσωρινά και μη, των συζητήσεων κυβέρνησης και πιστωτών.

  Ξεκάθαρα, η Λεωφόρος Αθηνών αλλά και όσοι νουνεχείς αντιλαμβάνονται ποιο είναι το διακύβευμα, επιζητούν μια ομαλή κατάληξη των συζητήσεων, παρότι αυτή θα συνοδεύεται από τα σκληρότερα φορολογικά μέτρα που θα έχουν ποτέ ψηφιστεί στο διάστημα της επταετούς κρίσης που βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ωστόσο, η παρατεταμένη διάρκεια των συζητήσεων (οι "θεσμοί" αποχώρησαν ξανά από την Αθήνα και αναμένεται η νέα ημερομηνία επιστροφής τους) και η τετράμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αρχικής συμφωνίας δεν δικαιολογούνται από την "ψυχραιμία" που αποτυπώνεται στο ταμπλό.

  Οι 600 μονάδες και το "γύρισμα"

  Η αγορά επικρότησε με μια άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες (22/4, υψηλό 607 μονάδες) την κυβερνητική ευφορία περί "κλεισίματος" της αξιολόγησης και των μέτρων για το ασφαλιστικό. Η εκτόξευση του τζίρου στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στα 116 εκατ. ευρώ και η είσοδος βραχυπρόθεσμων παικτών, που θέλησαν να εκμεταλλευθούν τη δημιουργία θετικού κλίματος, είναι χαρακτηριστική όσων θα... ακολουθήσουν σε περίπτωση που τελικώς υπάρξει λύση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για την πρώτη αξιολόγηση και για τα μέτρα που απαιτούνται.

  Ωστόσο, η αδυναμία πραγματοποίησης ενός Eurogroup που δρομολογούνταν για τη Μ. Πέμπτη και η πίεση για επίλυση του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο περιόρισαν τον ενθουσιασμό. Οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις πλέον παραπέμπονται για τις επόμενες ημέρες, με κοινή συνισταμένη την εκτίμηση, πάντως, όλων των εμπλεκόμενων πλευρών πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική λύση. Όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, όχι μόνον για να υπάρξει επαρκές περιθώριο έως την εκταμίευση δόσεων πριν από το ορόσημο του Ιουνίου, αλλά και γιατί στο προσκήνιο έρχεται δυναμικά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για το Brexit.

  Παραμένει το ρίσκο

  Για τους αναλυτές, είναι σαφές πως εάν υπάρξει συμφωνία αναμένεται ένα ράλι στο Χ.Α. που μπορεί να οδηγήσει την αγορά στα επίπεδα των 630 μονάδων (σε τιμές αρχών Ιανουαρίου 2016) ή και υψηλότερα. Στον αντίποδα, το πολιτικό ρίσκο θα ρίξει βαριά τη σκιά του, καθώς η πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών θα μπει στο τραπέζι. Η τιμολόγηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από το Χρηματιστήριο είναι δυσχερέστατη, καθώς συνιστά εξέλιξη επί αχαρτογράφητου περιβάλλοντος, επαναφέροντας μνήμες του περυσινού annus horribilis.

  Η επαναφορά του ρίσκου στο ταμπλό, που αποτυπώνεται στην πορεία των τραπεζικών μετοχών και την υπερ-αντίδρασή τους σε κάθε εξέλιξη που σχετίζεται με την αξιολόγηση, είναι ενδεικτική.

  Η μετοχή της Eurobank το τελευταίο δεκαήμερο "είδε" τα 0,876 ευρώ (υψηλό μήνα), για να επιστρέψει στα 0,70 ευρώ, υποχώρηση της τάξης του 20%. Αντίστοιχα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στα 0,296 ευρώ, για να επιστρέψει στα 0,26 ευρώ, η Πειραιώς στα 0,27 ευρώ με "γύρισμα" στα 0,235 ευρώ και η Alpha Bank βρέθηκε σε υψηλό μήνα στα 2,26 ευρώ, για να επιστρέψει στα 1,92 ευρώ. 

  Το "στόρι" του ταμπλό και οι κερδισμένοι στο τετράμηνο

  Οι αποδόσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200% (βλέπε πίνακα) από την αρχή του έτους δεν θα πρέπει να ξεγελούν, διότι επί της ουσίας είναι πλασματικές. Αφορούν, στην πλειονοτητά τους, περιπτώσεις μετοχών με ισχνή διασπορά, περιορισμένη εμπορευσιμότητα (σε ορισμένες συνεδριάσεις η μετοχή δεν κάνει καν πράξη) που με ελάχιστες πράξεις και τεμάχια εμφανίζονται να καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις. Το γιατί τέτοιες μετοχές παραμένουν στο ταμπλό του Χ.Α. είναι διαφορετική συζήτηση, επί της ουσίας όμως τέτοιοι τίτλοι αφορούν μόνον τους βασικούς τους μετόχους...

  Από εκεί και πέρα, μεγάλες αποδόσεις εντοπίζονται σε μετοχές εταιρειών που δυνάμει αποτελούν turn around stories, με την έννοια ότι τέθηκαν σε μια τροχιά εξυγίανσης, υπήρχε μετοχική μεταβολή, αναδιάρθρωση δανεισμού και γενικώς ενδείξεις ότι υπάρχουν σημάδια ζωής.

  * Στην κατασκευαστική Αθηνά δρομολογείται reverse split, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για απόσβεση λογιστικών ζημιών και αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων. Στην εταιρεία η J&P Άβαξ ελέγχει πλέον πάνω από το 92% του μετοχικού κεφαλαίου, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 260% από την αρχή του χρόνου. Η Αθηνά αποτιμάται στο ταμπλό στα 17 εκατ. ευρώ.

  * Παρά τις μεγάλες ζημίες στο σύνολο του 2015 (24,5 εκατ. ευρώ) από αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων και τον υψηλό δανεισμό (124 εκατ. net debt), η μετοχή της εταιρείας ακινήτων Pasal καταγράφει άνοδο 247% από την αρχή του έτους. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και στο πλαίσιο αυτό έχει μεταβιβάσει συγκεκριμένα ακίνητα στις τράπεζες για τη μείωση του δανεισμού της. Οι φημολογούμενες συζητήσεις για την πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Heart έχουν παράλληλα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

  * Η άνοδος της MIG στο ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες είναι εντυπωσιακή και πλέον έχει υπερδιπλασιάσει τη τιμή της από την αρχή του χρόνου (+114%). Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η συμπεριφορά της μετοχής συνδέεται και με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά για επιστροφή της στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί τον Μάιο του 2015, έπειτα από μια δεκαετία συνεχούς παρουσίας. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι τα EBIT ήταν θετικά το 2015, για πρώτη φορά μετά το 2009, ενώ οι πωλήσεις του σημείωσαν αύξηση 2,3% και ανήλθαν στα 26 εκατ. ευρώ.

  * Το turn around story που επιχειρείται στα ψάρια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την πρώτη φάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης να έχει ολοκληρωθεί στην περίπτωση του Νηρέα. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στην εισηγμένη και η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης, κινητοποίησε επενδυτικά κεφάλαια και η μετοχή βρίσκεται πλέον στο +86% από την αρχή του χρόνου. Όπως γράφει το "Κ", στο προσκήνιο έρχεται πλέον η επόμενη φάση, με τις τράπεζες να ζητούν από εξειδικευμένους συμβούλους μελέτη προκειμένου να αποφασιστεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης των συμμετοχών τους στον κλάδο.

  * Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του Hilton έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση της μετοχής της Ιονική Ξενοδοχειακή κατά 77% από την αρχή του χρόνου. Η διαδικασία πώλησης του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου της εισηγμένης που ελέγχεται από την Alpha Bank, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με ηχηρά επενδυτικά ονόματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

  * Η επιστροφή της ακτοπλοϊκής Attica Group σε κερδοφορία και τα σχέδια για επέκταση σε νέες διεθνείς αγορές έχουν επίσης προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή (+75% από την αρχή του χρόνου). Οι μετοχές του κλάδου παίρνουν ώθηση και από τα σενάρια για περαιτέρω συγκέντρωση, αλλά και από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που ενισχύει τον ισολογισμό τους. Πλέον τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 30% - 35% του λειτουργικού κόστους όταν στην περίοδο των υψηλών τιμών είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

  * Απόδοση 48% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 100% μέσα σε δύο μήνες καταγράφει η μετοχή του Υγεία. Η μετοχή κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 47 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εμφανούς βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

  * Μετά την εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή με την οποία αγοράστηκαν 4,3 εκατ. προνομιούχες μετοχές της Τιτάν από συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο, το προνόμιο του Τιτάνα αίφνης ήλθε στο προσκήνιο και μαζί η, πολυετής, συζήτηση για τη μετατροπή των προνομιούχων σε κοινών. Το προνόμιο του Τιτάνα βρίσκεται στο +26% από την αρχή του χρόνου, πρόκειται όμως για έναν τίτλο με εξαιρετικά περιορισμένο free float (μόλις 9%). Η διαφορά της τιμής της προνομιούχου απέχει σημαντικά από την τιμή της κοινής μετοχής (65% - 70%) γεγονός που έχει ενεργοποιήσει και παίκτες της αγοράς με πιο βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά.

  * Η μοναδική από τις μετοχές του FTSE-25 που διατηρεί σημαντικά κέρδη από την αρχή του 2016 είναι η Αεροπορία Αιγαίου. Με "καύσιμο" τη συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την προσδοκία για μια ακόμη θετική χρονιά λόγω της αύξησης του τουρισμού, αλλά και το υψηλό μέρισμα, η μετοχή βρίσκεται στο +26% στο τετράμηνο και συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, με δείκτες EV/EBITDAR που δεν ξεπερνούν τις 5 φορές. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Eurobank Equities τοποθετεί τον πήχη στα 9,90 ευρώ.

  * Τέλος, για τη μετοχή της Jumbo πλέον οι αναλυτές δίνουν τιμές-στόχους που φθάνουν στα 13 ευρώ (Credit Suisse), με τον τίτλο να κινείται στα επίπεδα των 11,50 ευρώ και να καταγράφει άνοδο 18% στο τετράμηνο. Σύμφωνα με τον οίκο, η Jumbo διαθέτει ένα εξαιρετικό αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο, γεγονός που μεγιστοποιεί το μερίδιό της στην αγορά. Η περαιτέρω επέκταση στη Ρουμανία και η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα θα στηρίξει μια μέση ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 7,9% ως το 2019, αναφέρει ο οίκος.

  μετοχές2

   

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ