Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2016 19:32

  Κομισιόν: Καλύτερες από τις αναμενόμενες οι επιδόσεις της Ελλάδας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 ανέρχεται στο 0,7%, είναι δηλαδή καλύτερο του προσδοκώμενου. Καλύτερο από το αναμενόμενο ήταν και το ποσοστό του ελλείμματος. Το χρέος παραμένει υψηλό.

   

  Πρωτογενές πλεόνασμα καλύτερο του αναμενομένου εμφάνισε η Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, ενώ και σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα η επίδοση ήταν επίσης καλύτερη.

  Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2015 στο 7,2% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν μεν η χειρότερη της ευρωζώνης, ωστόσο ήταν καλύτερη σε σχέση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου; που ανέβαζαν το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ.

  Θετική η απόκλιση του πλεονάσματος, το χρέος παραμένει στα ύψη

  Ωστόσο, η θετική εξέλιξη για την Ελλάδα από τα σημερινά στοιχεία της Εurostat αφορά τη δημοσιονομική επίδοση που λαμβάνεται υπόψη στο μνημόνιο και αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Άνικα Μπράιντχαρν, η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενομένου γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση. Αναφορικά με το χρέος, από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 κυμάνθηκε στα 311,452 δισ. ευρώ ή 176,9% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ