Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Απρ-2016 17:27

  Νέες προτάσεις Αθήνας σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα

  Νέες προτάσεις Αθήνας σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:44

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στις 21:30 ξεκίνησε τελικά η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι πρέπει να αναχωρήσουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη μαζί με με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης με προορισμό την Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ.

  Οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται ολονύχτιες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το πρόγραμμα ξεκινά με τα μέτρα των 5,4 δισ ευρώ, ακολούθως υπάρχει συνάντηση με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρος συζητήσεων παρουσία του κ. Βερναδάκη για το Δημόσιο με το ΔΝΤ να κάνει σαφές ότι επιθυμεί μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο αλλά και το Eurogroup να επιμένει σε απο-κομματικοποίηση του κράτους.

  Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση παρουσία του Γ. Σταθάκη για τα "κόκκινα δάνεια" με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει σύμφωνα με πληροφορίες συμβιβαστική πρόταση για μεταβατική περίοδο ενός έτους, ενώ στη συνέχεια σκυτάλη θα λάβει συνάντηση με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο ταμείο των 50 δισ. ευρώ.

  Ακολούθως οι δύο πλευρές θα κάνουν ένα μικρό διάλειμμα με άδηλο ακόμα το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

  Καθυστέρηση μετά από αίτημα των θεσμών

  Η καθυστέρηση 5,5 ωρών στην έναρξη των σημερινών επαφών, που αναμένονται πολύωρες, αποφασίστηκε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι θεσμοί.

  Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρήθηκε αναγκαίο να υπάρξει ένα μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου προκειμένου να ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προτάσεις/ παρατηρήσεις που φέρεται να έγιναν χθες στα μέτρα που  περιλαμβάνουν τα κείμενα των δύο μνημονίων (MOU και MEFP). Αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες το ασφαλιστικό, τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και το φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο για τα 5,4 δισ. ευρώ.

  Ενώ το πρώτο ραντεβού είχε οριστεί αρχικά για τις 16:00 με επίκεντρο το νέο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, η έναρξη επαναπροσδιορίστηκε αρχικά για τις 17:00, για τις 20:00 και εν συνεχεία για τις 21:00.

  Στο μεσοδιάστημα λαμβάνουν χώρα συσκέψεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η στάση που θα τηρήσουν σήμερα. Αλλά και οι θεσμοί από την πλευρά τους μετέχουν σε εσωτερικές συσκέψεις στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που γίνεται η διαπραγμάτευση.

  Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει τα ξημερώματα, μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού γύρου διαπραγματεύσεων διάρκειας 10 και πλέον ωρών, ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαβουλεύσεων.

  Όπως ανέφερε τα ξημερώματα: "Κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα", με στόχο όπως εξήγησε η σημερινή διαπραγμάτευση να κρατήσει "το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας". Συμπλήρωσε ότι υπήρξε πρόοδος σε Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2017-2018.  

  Σημειώνεται ότι ο χρόνος τελειώνει καθώς οι θεσμοί αλλά και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναχωρήσουν στην συνέχεια για την κρίσιμη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

  Τα ανοικτά πεδία

  Παραμένει μεγάλη απόσταση στις επικουρικές συντάξεις και στα κόκκινα δάνεια με τους θεσμούς να ζητούν από την κυβέρνηση άμεση απελευθέρωση της πώλησης σε funds και να μην δέχονται συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας.

  Αλλά και στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων που αναζητούνται για να κλείσουν τα 5,4 δισ. ευρώ οι διαφορές εμμένουν. Οι θεσμοί επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες σε αύξηση έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, ΔΕΗ, νερό και σε πολλά άλλα πεδία. Παραμένουν όμως και οι πιέσεις για υποκατάσταση φορολογικών μέτρων με περικοπές δαπανών και για μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

  Κορυφαία διαπραγματευτική πηγή ανάφερε χθες χαρακτηριστικά "εκτιμώ ότι δεν θα κλείσει τίποτα μόνο του, αν δεν κλείσουν όλα μαζί".

  Πάντως το ΔΝΤ διατηρεί διαφορετική θέση όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για τα... ελλείμματα (προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα, αλλά και τελικό στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ). 

  Διαβάστε ακόμα:

  Οι φόροι και οι περικοπές δαπανών που χωρίζουν Αθήνα και θεσμούς

  - Ευ. Τσακαλώτος: Περιθώριο συμφωνίας έως ξημερώματα Δευτέρας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ