Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2016 18:43

  Πρώτες ενδείξεις μείωσης στις καθυστερήσεις δανείων

  Πρώτες ενδείξεις μείωσης στις καθυστερήσεις δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για τη μείωση των καθυστερούμενων δανείων, φέρνουν στις τράπεζες η χαλάρωση των capital controls και ο φόβος για τις καταθέσεις.

  Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αύξηση των αποπληρωμών στα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια και οριακή μείωση στις καθυστερήσεις. Όπως αναφέρουν στελέχη της στεγαστικής πίστης στο Capital.gr, τα θετικά αυτά δείγματα είναι απόρροια της πρόσφατης χαλάρωσης των capital controls με την οποία δόθηκε η δυνατότητα για την αποπληρωμή έως και του 50% υφιστάμενων δανείων. Παράλληλα, ο φόβος των καταθετών για το μέλλον των καταθέσεων, καθώς ακόμη δεν μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οδηγεί τους δανειολήπτες στην… ασφαλή τοποθέτηση της αποπληρωμής δανείων.

  Σημειώνεται ότι μέχρι τα μέσα του προηγούμενου μήνα, η αποπληρωμή δανείων δεν επιτρεπόταν, παρά μόνο αν το ακίνητο που κάλυπτε το δάνειο ήταν το αντικείμενο της αγοραπωλησίας ή αν η αποπληρωμή γινόταν με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό.

  Με την τελευταία χαλάρωση των capital controls επιτράπηκε το "σπάσιμο" προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και η δυνατότητα εξόφλησης έως και του 50% υφιστάμενου δανείου. Με την ίδια απόφαση του υπ. Οικονομικών, συνεχίζει να απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016. Εξαιρούνται, ωστόσο, του περιορισμού: α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό, β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια. Τίθεται ως προϋπόθεση, το αίτημα για την εξόφληση του δανείου να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στην τράπεζα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την πρόωρη εξόφληση του δανείου.

  Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών στη στεγαστική πίστη ανέρχονται στο 39,8% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην κατηγορία (70 δις. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια).

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, αμέσως μετά το Πάσχα οι τράπεζες πρόκειται να ενεργοποιήσουν σχέδιο για πλειστηριασμούς 500 μεγάλων ακινήτων, σε αναλογία 60% στην περιοχή της Αττικής και 40% στην επαρχία, με πλήρη "εκπροσώπηση" ανά νομό.

  Το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στο καθεστώς προστασίας από την κυβέρνηση, αναλόγως με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τα "κόκκινα" δάνεια, δεν πρόκειται να αναστείλει την έναρξη των πλειστηριασμών. Η τελευταία παράταση που έχει δοθεί για την προστασία από πλειστηριασμούς στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και σε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λήγει στις 15 Απριλίου.

  Από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι αφενός θα τελεσφορήσουν μέσα στο 2017, αφετέρου το πιθανότερο είναι ότι τα ακίνητα θα καταλήξουν στις ίδιες τις τράπεζες, οι τράπεζες προσδοκούν να "ξεσκεπάσουν" πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουν εντοπιστεί  28.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά και προκλητικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους.

  Σημειώνεται ότι το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες ήταν ουσιαστικά "παγωμένοι", καθώς ούτε το 2% όσων έγιναν δεν επισπεύσθηκε από αυτές. Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί από 19.200 το 2013, όταν τις χρονιές "αιχμής" των πλειστηριασμών, το 2008 και 2009 (οι δύο πρώτες χρονιές της διεθνούς κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers) είχαν γίνει αντίστοιχα 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί.

  Την Παρασκευή 8 Απριλίου το Capital.gr, το "Κεφάλαιο" και η Symeon G Tsomokos SA διοργανώνουν το 2ο Βanking Forum στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και του τραπεζικού τομέα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης, οι εξελίξεις στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, ανακεφαλαιοποίηση και επόμενα βήματα και η μετάβαση στη νέα εποχή της αχρήματης οικονομίας. 

  Δηλώστε συμμετοχή εδώ.
   
  Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε εδώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ