Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαρ-2016 13:45

  Έκκληση Σκουρλέτη για συμβιβασμό στις Σκουριές

  Έκκληση Σκουρλέτη για συμβιβασμό στις Σκουριές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:34

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Χείρα φιλίας προς την πλευρά της Eldorado έτεινε, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για αναγκαίο συμβιβασμό, στον οποίο μπορεί να συμβάλλει το υπουργείο.

  Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε: 

  "Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή, από την πρώτη ημέρα, και στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας τους δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της επένδυσης στις Σκουριές. Μια τόσο μεγάλη επένδυση, για να προσχωρήσει, πρέπει, πέραν των άλλων, να διασφαλίζει και την κοινωνική ειρήνη.

  Πώς μπορεί να προχωρήσει η επένδυση στις Σκουριές όταν είναι συνυφασμένη με τον κοινωνικό διχασμό; Θα έβλεπα, λοιπόν, έναν συμβιβασμό που προϋποθέτει η μία πλευρά να μπορεί να αναγνωρίζει στην άλλη, ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο μπορεί να συμβάλλει, αλλά δεν θα βάλει νερό στο κρασί του".

  Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο κ. Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για ενεργειακά θέματα και στην οποία, επίσης, αποκάλυψε ότι υπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ εξετάζεται, επίσης, η μεταφορά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείο Οικονομικών στο κτίριο του Κεράνη. 

  Για τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι καμία άλλη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, πέραν του ΔΕΣΦΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσει και διέψευσε ότι το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας πρόκειται να αναλάβει τις πωλήσεις για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ. Ο κ. Σκουρλέτης, ως προς αυτό το θέμα, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση χαράσσει την πολιτική και όχι το Ταμείο, το οποίο είναι manager ιδιωτικοποιήσεων που κινείται βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης. 

  Για τη φημολογία σε σχέση με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" κάτι. Διέψευσε οτι συζητείται αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στον τομέα του αερίου, η πιθανή επιβάρυνση (από την αύξηση του ΕΦΚ) δεν θα αντιστρέψει τη νέα διαμορφωμένη πραγματικότητα που είναι ότι οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. 

  Για το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι αυτά θα μειωθούν εφόσον συντρέξουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον εάν παραμείνουν χαμηλές οι τιμές του πετρελαίου και δεύτερον, εάν συνεχισθεί η τάση μείωσης του ρυθμού των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ. 

  Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ από τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος έκανε λόγο για λογιστικό τρικ και για συγκεκριμένο τρόπο αποτύπωσης που οδήγησε στις ζημίες της εταιρείας. "Θα μπορούσε με έναν άλλο τρόπο να μην υπάρχει αυτή η ζημιά. Άλλωστε το οτι υπάρχουν αυξημένες αποσβέσεις και αυξημένες επισφαλείς προβλέψεις, οδήγησε σε αυτό το νούμερο", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για "νοικοκύρεμα" που  θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά σε κέρδη τη ΔΕΗ.       

  Για τον ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι γίνονται αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους θεσμούς και θα παρουσιασθεί σχέδιο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και την αποζημίωση της ΔΕΗ. Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή σε σχέση με το σχέδιο που είχε παρουσιασθεί τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν, εκ νέου, οι συζητήσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες, στις οποίες η πλειοψηφία θα ανήκει σε ιδιώτες. 

  Για την πρόοδο στα θέματα των αγωγών, ανακοίνωσε ότι στις 17 Μαΐου, θα γίνουν τα εγκαίνια του TAP στη Θεσσαλονίκη, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο το μνημόνιο που υπεγράφη, στη Ρώμη, μεταξύ ΔΕΠΑ, Gazprom, Edison, που αναζητά δρόμους εναλλακτικής όδευσης για το ρωσικό αέριο και το οποίο είναι απολύτως συμβατό με τη στρατηγική της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, όπως είπε.

  Επίσης, επιβεβαίωσε ότι προχωρά πιο γρήγορα η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. 

  Ο κ. Σκουρλέτης, επίσης, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για το νέο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού, όσο και για τις ΑΠΕ. Είπε, επίσης, ότι υλοποιείται το μέτρο της διακοψιμότητας που μαζί με το θέμα των ΑΔΙ, αποτελούν εργαλεία άσκησης της βιομηχανικής πολιτικής, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τη βιομηχανία, για το πώς θα ρυθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ