Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαρ-2016 16:05

  Πρώτες κινήσεις των τραπεζών μετά το πλαίσιο της ΤτΕ για τα NPLs

  Πρώτες κινήσεις των τραπεζών μετά το πλαίσιο της ΤτΕ για τα NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νένα Μαλλιάρα

  Δυνατότητα αύξησης της εισπραξιμότητας οφειλών από στεγαστικά δάνεια, θα προσφέρει άμεσα το πλαίσιο αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

  Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε όλο το εύρος του όταν θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι άμεσα προσφέρει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αρχίσουν να εισπράττουν κυρίως από καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια.

  Και αυτό διότι άμεσα μπορεί να ενεργοποιηθεί η μεταβίβαση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλέον ο οφειλέτης στεγαστικού δανείου να υποχρεώνεται να καταβάλει έστω ένα τίμημα εν είδει ενοικίου, τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν προέβαινε σε καμία καταβολή.

  Σημειώνεται ότι σε μία περίπτωση, αυτή της Alpha Bank που έχει συστήσει κοινή εταιρία σε συνεργασία με την ισπανική Aktua, η εν λόγω εταιρία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα από 1/1/16 ώστε να δεχτεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς διαχείριση. Στο σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να προσχωρήσει και η Eurobank, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, έχει πραγματοποιήσει σχετικές συζητήσεις.

  Σημειώνεται ότι το πλαίσιο αδειοδότησης εξαιρεί από την ανάγκη αδειοδότησης τις εγχώριες τράπεζες, αφού μπορούν ήδη να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες και μη απαιτήσεις βάσει του καταστατικού τους (στο πλαίσιο αυτό, θα ενταθεί η δραστηριοποίηση  των εσωτερικών τους μονάδων διαχείρισης δανείων), ενώ προβλέπει ότι εταιρείες leasing και factoring μπορούν να μπουν στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων με επέκταση της άδειάς τους.

  Σύμφωνα με τραπεζίτες, το κρίσιμο για να επιλυθεί δραστικά το θέμα των "κόκκινων" δανείων θα είναι να επιτραπούν πωλήσεις δανείων χωρίς περιορισμούς. Μάλιστα, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο πώλησης  εξυπηρετούμενων ("πράσινων") δανείων, με στόχο η συμμετοχή τους σε "καλάθια" δανείων να ανεβάσει την τελική αξία προς πώληση.

  Όπως σημειώνουν, πάντως, οι τραπεζίτες, η δυνατότητα πώλησης δανείων, - σε πρώτη φάση μη εξυπηρετούμενων -, θα αποτελέσει αργότερα πρακτική για τις τράπεζες, μόνο εφόσον δεν καταλήγει σε εγγραφή ζημιάς στον ισολογισμό τους. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και το ακίνητο που αφορά αξίζει λιγότερο αν βγει προς πώληση, η τράπεζα θα γράψει ζημιά αν πωλήσει το δάνειο χωρίς να καλύπτεται από την τιμή πώλησης του ακινήτου συν τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει για το δάνειο.
  Επομένως, δεν έχει συμφέρον να προβεί σε πώληση του δανείου. Θα μπορεί, όμως, να συζητήσει με τον δανειολήπτη εναλλακτικές όπως π.χ. την παραμονή του στο ακίνητο έναντι ενοικίου για προσυμφωνημένο διάστημα με την παρέλευση του οποίου θα ξανασυζητηθεί η τύχη του δανείου ή την παραμονή του έναντι ενοικίου μέχρι την μετεγκατάστασή του από την τράπεζα.

  Σημειώνεται ότι την Τρίτη 15/3 ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και  οι εκπρόσωποι των δανειστών ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα "κόκκινα" δάνεια. Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των στεγαστικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, καθώς επίσης και των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι για τα παραπάνω δάνεια, το καθεστώς προστασίας έχει παραταθεί για ένα μήνα, μέχρι τις 15 Απριλίου.

  Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση προτείνει εξαίρεση από τη δυνατότητα πώλησης σε funds των επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, των δανείων ελευθέρων επαγγελματιών ύψους έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων