10:02 22/09
Ενέργεια: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για έναν παγωμένο χειμώνα;
Οι αποταμιευτήρες δεν έχουν γεμίσει εντελώς και ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσους προμηθεύονται ενέργεια από τη Ρωσία.
Της Δήμητρας Καδδά
Σε δύο επίπεδα συνεχίζει την προετοιμασία του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το βλέμμα στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα, η οποία θα λάβει χώρα υπό τη σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής αλλά και παράλληλης συνόδου των υπουργών Απασχόλησης.
Από τη μια πλευρά συνεχίζει να "γεμίζει" το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, υπό τη συνεχή παρουσία τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα που έχουν "κατασκηνώσει" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων με στόχο να οριστικοποιηθεί μια "συμβατή" πρόταση για το ασφαλιστικό, αλλά και να βρεθούν τα υπόλοιπα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, με τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα στην ΕΕ και ειδικά με το ΔΝΤ να παραμένουν αγεφύρωτες.
Το σχέδιο του ΓΛΚ
Από την άλλη πλευρά, επιχειρείται τάχιστα να ολοκληρωθεί ένα άλλο σχέδιο "ελαφρύνσεων". Ο λόγος για σχέδιο που εκπονεί σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΛΚ. Προβλέπει την αναλυτική καταγραφή των δαπανών λόγω προσφυγικού (καύσιμα, περιπολίες, τρόφιμα, προμήθειες κ.λπ.) που δεν καλύπτονται από τα κοινοτικά κονδύλια με στόχο την εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων του 2016.
Η βάση είναι η δαπάνη του 2015. Επιχειρείται σε έκθεση αναλυτικής κοστολόγησης να αποδειχθεί ότι δόθηκαν επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.
Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βλέπει θετικά η πλευρά των θεσμών. "Τεχνικά" διατίθενται να εξαιρέσουν από τους μνημονικούς στόχους (σ.σ. όπως κάνουν για το τραπεζικό κόστος) τη δαπάνη που δεν καλύπτεται από ξένη χρηματοδότηση.
Πάντως, η "εξαίρεση" λόγω προσφυγικού είναι πολύ συγκεκριμένη και συνοδεύεται από έναν πολύ σημαντικό όρο στον οποίο βασίζονται και οι δηλώσεις περί "μη σύνδεσης" των δύο μετώπων (προσφυγικού και αξιολόγησης): ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι θα επιτευχθούν, ανεξαρτήτως προσφυγικού, και μετά να "αφαιρεθούν" τεχνικά συγκεκριμένες δαπάνες από τον στόχο της αξιολόγησης (σ.σ. που ακόμη εκκρεμεί).
Αγνωστος "Χ" παραμένει και το πώς θα προσμετρηθούν και θα καλυφθούν οι ευρύτερες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης και των κλειστών συνόρων, στο σενάριο κινδύνου που πλέον δέχεται και η Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύει η εφημερίδα "Κεφάλαιο".
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γ. Μουζάλα 480 εκατ. ευρώ βοήθειας. Ένα μέρος του ποσού θεωρείται ότι καλύπτεται από το νέο σχέδιο της ΕΕ (700 εκατ. ευρώ στην 3ετία, εκ των οποίων 250 εκατ. ευρώ φέτος σε όλα τα κράτη που πλήττονται για ρουχισμό, φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ.). Επίσης, δαπάνες επιχειρείται να καλυφθούν και από το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ περίπου έως το 2020 ειδικά για την Ελλάδα μέσα από τα ταμεία ασύλου-μετανάστευσης (έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής περίπου 100 εκατ. ευρώ), αλλά οι μηχανισμοί τύπου ΕΣΠΑ είναι δυσκίνητοι και γι' αυτό η ΕΕ αρχίζει να δίδει απευθείας τα είδη (π.χ. εξοπλισμό) που ζητά η Ελλάδα, παρακάμπτοντας και πάλι την ελληνική κρατική μηχανή, όπως και στο νέο πρόγραμμα βοήθειας που θα δίδεται στις ΜΚΟ...
Επιστροφή θεσμών στην Αθήνα
Στο πεδίο της αξιολόγησης, που αναδεικνύεται από το "παράθυρο" ως σημείο-κλειδί και για το προσφυγικό στο οικονομικό του σκέλος (σ.σ. παρά το γεγονός ότι καμία αναφορά δεν υπήρξε στη χθεσινή δήλωση των αρχηγών), η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει δεχθεί μια βροχή από ερωτήματα που έχουν θέσει τα κλιμάκια των θεσμών και επιχειρεί να απαντήσει ώστε να είναι έτοιμη στο σενάριο που θα κλειδώσει η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα μέσα στην προσεχή εβδομάδα (πιθανώς την Τετάρτη), μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Στη συνάντηση της Δευτέρας οι προσδοκίες είναι μεγάλες αλλά και διαφορετικές. Επιχειτείται αφενός να διασφαλιστεί η επιστροφή του Ταμείου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, λαμβάνουν χώρα εναλλακτικά σενάρια για "σπλιτ" της αξιολόγησης και των μέτρων ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση (το ΔΝΤ επιμένει δημοσίως σε δημοσιονομικό "κενό" έως 8 δισ. ευρώ), ενώ καταγράφονται και υποσχέσεις δανειστών για πρόσθετα "δώρα" βιωσιμότητας.
Δώρα βιωσιμότητας αν και εφόσον
Σύμφωνα με την αναλυτική ατζέντα του Eurogroup, η σύνοδος έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα με "τυράκι" την αναφορά ότι μετά την αξιολόγηση μπορούν να συζητηθούν "πιθανά πρόσθετα μέτρα για να τεθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε βιώσιμο βηματισμό".
Αναλυτικά, στην ατζέντα της ολλανδικής προεδρίας, αναφέρεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορούν να συζητηθούν "πιθανά πρόσθετα μέτρα για να τεθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας σε βιώσιμο βηματισμό". Τα μέτρα αυτά θα είναι στη βάση των δεσμεύσεων της 14ης Αυγούστου και της 12ης Ιουλίου του 2015. Γίνεται λόγος για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στον ρόλο του παρατηρητή. Γίνεται επίσης καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Έμφαση δίδεται στην περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά και στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να καταγραφούν άλλες "λεπτομέρειες" για το περιεχόμενο των μέτρων.
Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα "θα πρέπει να λάβει μέτρα για να καταστήσει λειτουργικό το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων", ενώ η μεγαλύτερη έμφαση δίδεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς "εξακολουθούν να είναι πρόβλημα για τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών". Και συνδέεται η επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων με τη χορήγηση δανείων προς την ελληνική οικονομία με σαφή αναφορά στις συμφωνίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πεδίο από τα προηγούμενα πακέτα προαπαιτούμενων.