Του Γιώργου Σκορδίλη
Σε νέα περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων έχει εισέλθει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς ενισχύεται σταθερά συν τω χρόνω η αναδιάταξη δυνάμεων σε όλο το μήκος και το πλάτος του Αιγαίου Πελάγους. Επίσης ενισχύεται η άποψη ότι εν τέλει και σε ό,τι αφορά την ακτοπλοία ιστορικά, από την Κρήτη αρχίζουν και στην Κρήτη τελειώνουν όλα.
Απο τις κρητικές εταιρείες, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ, ξεκίνησε πριν από χρόνια η αναγέννηση της ελληνικής ακτοπλοΐας και σε αυτές τις εταιρείες καταλήγουν σήμερα σημαντικοί asset players που ενδιαφέρονται για τον κλάδο.
Συνεχίζουν όμως να διαδραματίζουν οι εταιρείες αυτές κυρίαρχο ρόλο; Υπάρχουν νέες δυνάμεις που θα πρέπει να μας προκαλούν το ενδιαφέρον; Οι "κλασσικοί" παίκτες της ακτοπλοίας που βρίσκονται σήμερα;
Κατ΄αρχην θα πρέπει να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ των εταιρειών εκείνων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εκείνων που παραμένουν εκτός. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη οι σημαντικές παράμετροι της δράσης τους παραμένουν σταθερές. Δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Συνδιαλέγονται με τους ίδιους ναυτικούς πράκτορες κ.ο.κ.
Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά η οποία δημιουργεί μια ακτοπλοΐα δύο ταχυτήτων. Στη μια ταχύτητα είναι οι εισηγμένες που δεσμεύονται απέναντι στους μετόχους να ακολουθούν μια πολιτική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Στην άλλη ταχύτητα βρίσκονται οι εταιρείες εκείνες που δεν έχουν λόγο να δεσμευτούν απέναντι σε κανέναν και για τίποτε. Απλά πράττουν και τις περισσότερες φορές πράττουν με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία.
Το στοιχείο εκείνο που κυριαρχεί στη φετινή ακτοπλοϊκή αγορά είναι η εμφάνιση νέων εταιρειών, καθώς και η κινητικότητα νεοσύστατων εταιρειών να εδραιώσουν την θέση τους το ταχύτερο δυνατό. Η Aegean Speed Lines ενισχύει το στόλο της με νέες σύγχρονες ταχύπλοες μονάδες. Ανοίγει το βηματισμό της επεκτείνοντας τα δρομολόγια της σε ένα ευρύ φάσμα προορισμών, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ακτοπλοϊκή ιστορία συνδυασμούς νησιών που συνοδεύονται από ένα μεγάλο ερώτημα για το κατα πόσο αποτελούν όντως λύση. Αυτό όμως που προσπαθεί να μας πει η Aegean Speed Lines εμμέσως πλην σαφώς είναι πως στόχος της είναι να μην ακολουθήσει τα μεγάλα σχήματα στην πεπατημένη, αλλά επιθυμεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της παρέχει η σύχρονη τεχνολογία με τις υψηλές ταχύτητες για να αναδείξει νέες κρυμμένες διαδρομές μέσα στο Αιγαίο.
Πρόκειται σαφώς για ένα πείραμα και ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που αναμένεται να προκαλέσει πολλά σχόλια διότι η Aegean Speed Lines ρισκάρει σε ένα πλάνο προσεγγίσεων που δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Η Aegean Speed Lines όπως ανακοίνωσε η ίδια λειτουργεί πλέον υπό ένα νέο επιχειρηματικό σχήμα. Έχει αποχωρήσει ο αγγλικός όμιλος Sea Container και έχουν εισέλθει νέα κεφάλαια που προέρχονται από την ποντοπόρο ναυτιλία. Ο πρώτος λόγος εξακολουθεί να παραμένει στον διεθνή επιχειρηματικό όμιλο Ευγενίδη που έχει και την διαχείριση της, αλλά η ενίσχυση της με επιπλέον κεφάλαια από ένα κλάδο που διαγράφει συνεχώς ανοδική τροχιά, εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτή η ευρωστία και η δυναμική της ποντοπόρου ναυτιλίας παρέχει τη δυνατότητα στην Aegean Speed Lines να δοκιμάζει νέα πράγματα σχεδόν εκ του ασφαλούς, ενώ την ίδια ώρα έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να παρακολουθεί τον ανταγωνισμό, αλλά και να τον καθοδηγήσει αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Στην αντίπερα όχθη τα παραδοσιακά ακτοπλοϊκά σχήματα αναζητούν τη χρυσή τομή, όχι τόσο σε επίπεδο αγοράς, αλλά σε επίπεδο συσχετισμών, συμμετοχών και υπεραξιών που είτε υπάρχουν, είτε επιδιώκεται να δημιουργηθούν. Έτσι οι Μινωικές Γραμμές συνεχίζουν να αποτελούν τον ρυθμιστή των εξελίξεων στην Hellenic Seaways παρά το γεγονός πως ο κ. Πάνος Λασκαρίδης εμφανίζεται ως το νέο αδιαμφισβήτητο αφεντικό της άλλοτε κραταιάς εταιρείας που σήμερα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να οργανωθεί εκ νέου σε μια πιο σύγχρονη βάση.
Αρκετοί πάντως στην αγορά, όπως π.χ. ο κ. Απόστολος Βεντούρης της ΝΕΛ, εμφανίζονται να αμφισβητούν τον ρόλο του κυρίαρχου του κ. Λασκαρίδη. Είναι όμως όντως ο κ. Λασκαρίδης ο αδιαμφισβήτος κυρίαρχος του παιχνιδιού; Αυτός που μέχρι σήμερα εμφανίζεται να απέχει από όλο αυτό το παρασκήνιο είναι ο Πρόεδρος του Ομίλου Attica κ. Περικλής Παναγόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τις εξελίξεις, προκαλώντας από σχόλια μέχρι και στοιχήματα για το πότε και πως θα παρέμβει.
Όλα δείχνουν ότι οι κ.κ. Παναγόπουλος και Λασκαρίδης δεν έχουν κλείσει ακόμη τους λογαριασμούς τους. Ο μεν κ. Λασκαρίδης θέλει να ελέγξει απόλυτα τις εξελίξεις στην Hellenic Seaways και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να πείσει τις Μινωικές Γραμμές, που ελέγχει ο κ. Παναγόπουλος πως η είσοδος της πρώτης στο Χρηματιστήριο θα αποδειχθεί μιας πρώτης τάξης επένδυση για τη δεύτερη που είναι στρατηγικός επενδυτής της.
Όλοι φαίνεται να κινούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί εκτελώντας ιδιαίτερα επικίνδυνα ακροβατικά κόλπα, ικανά να οδηγήσουν σε κατάρρευση σχεδιασμούς ετών για την ελληνική ακτοπλοΐα. Καθώς όμως όλοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το ιδιότυπο πεδίο μάχης, εταιρείες όπως η Aegean Speed Lines ή η νεοσύστατη Kallisti Ferries -μια εταιρεία που προήλθε από τη συνένωση των δυνάμεων της οικογένειας Σπανού και της Corsica Ferries, θα αλωνίζουν στο Αιγαίο Πέλαγος.