Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2016 12:53

  Nowotny (EKT): Η επιστροφή της κρίσης χτυπά την πόρτα της ευρωζώνης

  Nowotny (EKT): Η επιστροφή της κρίσης χτυπά την πόρτα της ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε φάση μέτριας ανάκαμψης, αλλά η επιβράδυνση της Κίνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι αυξάνει τον κίνδυνο της επιστροφής της κρίσης στις ανεπτυγμένες χώρες, εκτίμησε το μέλος του συμβουλίου χάραξης της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny.

  Η ανάπτυξη της Κίνας, αν και φαινομενικά εξακολουθεί να είναι ταχεία, είναι "πενιχρή" σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και αυτό πρόκειται να βλάψει τους εμπορικούς εταίρους της σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόνισε ο Nowotny, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

  "Το πιο επείγον ζήτημα εδώ είναι η οικονομική αστάθεια και οικονομική αδυναμία σε διάφορες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς" εξήγησε ο Nowotny. "Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα -από το περασμένο έτος στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ βάσει αγοραστικής δύναμης- είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η ευρωζώνη ασφυκτιά από τη χαμηλή ανάπτυξη και τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια, ενώ τα προβλήματά της έχουν οξυνθεί από τους βραδείς ρυθμούς της κινεζικής ανάπτυξης".

  Η ΕΚΤ προχώρησε σε πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης με τη μείωση των επιτοκίων και την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε ακόμα χαλαρότερη πολιτική το Μάρτιο.

  Όπως επεσήμανε ο Nowotny, η Ευρώπη παραλείπει να συμβάλει από την πλευρά της για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  "Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες αγορές φέρνουν την κρίση πίσω σε μας - και την ίδια στιγμή μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία", πρόσθεσε ο Nowotny.

  "Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης και οι αποπληθωριστικές τάσεις".  Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης, ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των επενδύσεων παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.

  Τα υψηλά ποσοστά χρέους και οι μεγάλοι όγκοι επισφαλών δανείων έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης και αυτό θα συνεχίσει να συγκρατει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, αφού η δυναμική ανάπτυξης φαίνεται να βρίσκεται κάτω από το 1%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ