ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:00
Οι Θεσμοί χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Dijsselbloem Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά τόνισε ότι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους θεσμούς. Οι Θεσμοί έθεσαν έναν αριθμό ερωτημάτων για περισσότερες λεπτομέρειες και επισημάνθηκε στην Ελλάδα η ανάγκη να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν οι Θεσμοί να μεταβούν στην Αθήνα πολύ σύντομα, είπε. Να σημειωθεί ότι προσερχόμενος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble είπε πως η τρόικα θα επανεκκινήσει τις εργασίες της τον επόμενο μήνα. Πάντως, στο επίσημο κείμενο των αποτελεσμάτων του Eurogroup αναφέρεται ότι η πρώτη αξιολόγηση σχεδιάζεται να ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ, όπως συμφωνήθηκε από τους επικεφαλής των κρατών τον Ιούλιο του 2015.
"Ναι" στη συμμετοχή του ΔΝΤ
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναδιατύπωσε ότι η Ελλάδα θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
"Δεν υπάρχει καμία σύγχυση, το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις”, δήλωσε ο Dijsselbloem.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ελληνική κυβέρνηση, "τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας”, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Προειδοποιούν για τη ρευστότητα
Εξάλλου, ο Regling, επικεφαλής του ESM, σημείωσε πως ποσό ύψους 16 δισ ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως.
Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. "Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν”, τόνισε.
Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά "σφιχτή” στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.
"Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ανάγκη να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό momentum στην Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici.
Σε έναν αισιόδοξο τόνο ο Moscovici αναγνώρισε ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει αλλάξει το πνεύμα και η προσοχή στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Για το ασφαλιστικό ειδικότερα, επισήμανε πως πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.
‘Έίμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος", είπε.