Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Δεκ-2015 07:54

  Αμερικανικό fund μπαίνει στην Attica Bank

  Αμερικανικό fund μπαίνει στην Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που υπολείπονται ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες συμπεριλαμβανομένου του δυσμενούς σεναρίου που ανέρχονται σε 748,7 εκατ. ευρώ.

  Η τράπεζα έχει υπερκαλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 584 εκατ. ευρώ, έχοντας συγκεντρώσει έως τις 11 Δεκεμβρίου το ποσό των  597,3 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έληξε η περίοδος κατά την οποία η τράπεζα είχε αφήσει ανοιχτή τη διαδικασία ώστε να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το ποσό που συγκέντρωσε μέχρι χθες η τράπεζα ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ.

  Για το εναπομείναν ποσό μέχρι τα 748,7 εκατ. ευρώ και με το δεδομένο ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνονται ήδη κοντά στο 18%, η ΤτΕ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και του SSM, θεωρεί την αύξηση κεφαλαίου επιτυχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα εναπομείναντα κεφάλαια θα καλυφθούν, όπως εκτιμάται μέσα στον Ιανουάριο, μέσω δύο ενδιαφερομένων. Ο ένας είναι αμερικανικό fund, το οποίο ενδιαφέρεται να εμπλακεί και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο δεύτερος είναι το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, που ως βασικός μέτοχος με 51% κάλυψε ήδη τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ με 382,5 εκατ. ευρώ και έχει δηλώσει ότι θα καλύψει και τυχόν επιπλέον αδιάθετα.

  Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του αμερικανικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Αttica Bank θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων της, τα οποία ανέρχονταν στις 30/9/15 σε 1,277 δις. ευρώ ή ποσοστό 33,8%  του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας από προβλέψεις ανέρχεται στο 84%. Σε ό, τι αφορά τις μη εξυπηρετούμενες πιστοδοτήσεις (NPEs) της τράπεζας ανέρχονταν στις 30/9/15 σε 2,1 δις. ευρώ (55,8% των πιστοδοτήσεων) και είχαν δείκτη κάλυψης στο 50,9%.

  Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της, η Attica Bank θα συνεχίσει αυτόνομα τις εργασίες της, ωστόσο θα παρακολουθείται στενά από τις εποπτικές αρχές αλλά και την DGComp. Ο λόγος της στενής παρακολούθησης συνδέεται με τη διατήρηση μεγάλης συμμετοχής του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, γεγονός που για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί μορφή κρατικής στήριξης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων