Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Δεκ-2015 12:46

  "Αχτίδα φωτός" από το ασήμι στο σκοτάδι των εμπορευμάτων

  "Αχτίδα φωτός" από το ασήμι στο σκοτάδι των εμπορευμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Αΐντα Κίτου

  Μπορεί φέτος η μείωση της ζήτησης από την Κίνα για πολλά εμπορεύματα να έπληξε σοβαρά τις τιμές, πυροδοτώντας θύελλα εξελίξεων στον κλάδο, υπάρχει, όμως, ένα μέταλλο η ζήτηση για το οποίο εξακολουθεί να φωτίζει το σκοτεινό τοπίο των εμπορευμάτων: το ασήμι.

  Οι εισαγωγές του λευκού μετάλλου από την Κίνα βρίσκονται σε τροχιά για νέο ρεκόρ φέτος –το 10μηνο άγγιξαν τη συνολική εισαγόμενη ποσότητα του 2014–, εν μέσω ισχυρής ζήτησης τόσο για κοσμήματα όσο και για τη βιομηχανική χρήση του αργύρου σε κατασκευές όπως, για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ.

  "Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση στις εισαγωγές, τότε η Κίνα θα εισαγάγει πάνω από 3.000 τόνους ασημιού φέτος, καταγράφοντας την ισχυρότερη ζήτηση από το 2011", εκτιμά ο Ole Hansen, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Saxo Bank.

  Δεν είναι, όμως, μόνο η Κίνα που απλώνει "χείρα βοηθείας" στο μέταλλο. Μια άλλη αναδυόμενη οικονομία της Ασίας, αυτή της Ινδίας, αφού έσπασε κάθε ρεκόρ στη ζήτηση ασημιού το 2014, συνεχίζει να διατηρεί σε ισχυρά επίπεδα τις εισαγωγές του και φέτος. Η Ινδία υπολογίζεται σε ένα πρόσθετο 10% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης ασημιού.

  Αισιοδοξία για το 2016

  Η στήριξη από Κίνα και Ινδία ήταν πολύτιμη, αλλά όχι ικανή για να αποτρέψει τις απώλειες για το λευκό μέταλλο φέτος. Η τιμή του ασημιού έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10,5%, στα 14,07 δολάρια η ουγκιά, μέχρι το 2015, υπό το βάρος του ισχυρού δολαρίου, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τους "τίτλους τέλους" στη νομισματική χαλάρωση της Fed.

  Ωστόσο, οι αναλυτές αισιοδοξούν, εκτιμώντας πως η ισχυρή ζήτηση για ασήμι προοιωνίζεται τη ραγδαία ανάκαμψή του μόλις η Fed κάνει τελικά το μεγάλο βήμα. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και ο Bill Hubard, επικεφαλής οικονομολόγος της Bullion Capital, κάνουν λόγο για γρηγορότερη "ανάρρωση" του ασημιού σε σχέση με τον χρυσό, κυρίως λόγω της χρήσης του πρώτου στη βιομηχανία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 6% της συνολικής ζήτησης για ασήμι προέρχεται από τη βιομηχανία παραγωγής ηλιακών πάνελ, ενώ το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο καθώς κινούμαστε προς την εποχή της πράσινης ενέργειας.

  Καλά νέα για το ασήμι το 2016 "βλέπει" και η HSBC, που, σε ανάλυσή της, παρότι μειώνει την πρόβλεψη για τη μέση τιμή του μετάλλου το 2016, ωστόσο την τοποθετεί στα 15,9 δολάρια, ήτοι πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ κάνει λόγο για περαιτέρω άνοδο το 2017, στα 18 δολάρια η ουγκιά. Η τράπεζα αποδίδει σε τρεις βασικούς λόγους την αισιοδοξία της: α) στα ισχυρά θεμελιώδη, ειδικότερα τη στήριξη της τιμής από τη μείωση της παραγωγής, β) στην αύξηση της ζήτησης (από τις θέσεις long στα συμβόλαια του μετάλλου μέχρι τη βιομηχανική ζήτηση και τα κέρματα και μπάρες) και γ) στις θετικές επιπτώσεις από την ενίσχυση του χρυσού και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

  Ανάκαμψη των πολύτιμων μετάλλων το δεύτερο μισό του επόμενου έτους βλέπει και η J.P. Morgan, τοποθετώντας την τιμή του ασημιού στα 15,93 δολάρια στα τέλη της επόμενης χρονιάς και αυτήν του χρυσού στα 1.150 δολάρια η ουγκιά. Η ανοδική ώθηση αναμένεται, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, να έρθει από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, ο οποίος, αν δεν υπάρξει περαιτέρω διολίσθηση του πετρελαίου, αναμένεται να ενισχυθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα του χρόνου.

  Ακόμα πιο αισιόδοξη για την πορεία του ασημιού το 2016 η Commerzbank, που κάνει λόγο για ανάκαμψη των πολύτιμων μετάλλων έπειτα από τρία διαδοχικά έτη απωλειών. Τοποθετεί το ασήμι στα 15 δολάρια περί τα μέσα του επόμενου έτους και στα 17 δολάρια στα τέλη του 2016, καθώς, όπως αναφέρει, η αύξηση της ζήτησης για ασήμι σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς θα "απογειώσουν" την τιμή του μετάλλου.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων