Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2015 21:11

  Κατατέθηκε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κατατέθηκε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:53

  Των Δ. Καδδά - Β. Κουρλιμπίνη - Χ. Φλουδόπουλου

  Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων μεταξύ άλλων"  με τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ. 

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις διατάξεις για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, ενώ δεν περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα περιλαμβάνονται σε νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.  

  Επίσης περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την πώληση "κόκκινων δανείων"  με εξαίρεση τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καθώς και τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (για τα οποία  θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου).

  Επιπλέον, περιλαμβάνει διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων, για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για τις δαπάνες που απαιτούνται για την νοσοκομειακή περίθαλψη. 

  Αναλυτικά: 

  - Ορίζεται ότι στο όριο του calwbakck των νοσοκομείων περιλαμβάνεται και η δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

  - Γίνονται παρεμβάσεις στις δυνατότητες πιστοποίησης των δαπανών επί μέρους έργων από ορκωτούς Ελεγκτές της ΕΛΤΕ

  - Κυρώνονται οι συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων Κόρινθος Τρίπολη Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο Σπάρτη (πιθανή πρόσθετη δαπάνη 330 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ που θα καλύψει το ΠΔΕ αλλά και μείωση της συμβατικής υποχρέωσης του δημοσίου κατά 106,6 εκατ ευρώ  εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) , και Κεντρικής Ελλάδας (διασφάλιση είσπραξης εσόδων  105 εκατ ευρώ  εκτιμά η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου). 

  - Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την αναδρομική ισχύ αποφάσεων για έργα του ΕΣΠΑ. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίσς επιτελικών δομών ΕΣΠΑ σε υπουργεία. Ορίζεται αναδρομικά ότι είναι νόμιμες προσκλήσεις και  αποφάσεις, καθώς και άλλες πράξεις για το νέο ΕΣΠΑ που έγιναν από τις 23/12/2014 και έως την επίσημη ισχύ του νόμου που το διέπει.

  - Ρυθμίζονται θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου τοπικού οίνου και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαατήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

  Ψήφιση την Τρίτη, εκταμίευση έως την Παρασκευή 

  Στόχος είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφισθεί την Τρίτη ώστε, αφού οι θεσμοί "μελετήσουν" το περιεχόμενό του, να συντάξουν εισήγηση προς το EWG. Οι επιτελείς του  EWG αναμένεται να συνεδριάσουν -όπως ανέφερε χθες το διαπραγματευτικό δίδυμο των υπουργών Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη– την προσεχή Τετάρτη.

  Τελικός στόχος η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως την προσεχή Παρασκευή.

  Αυστηρό πλαφόν και στα φάρμακα από τα νοσοκομεία
   
  Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται για πρώτη φορά αυστηρά όρια και για τα φάρμακα που δίνονται από τα νοσοκομεία στους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για την επόμενη τριετία, ενώ μέχρι σήμερα ο μηχανισμός ίσχυε μόνο για τα φάρμακα που δίνονταν από τα φαρμακεία και αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ.
   
  Έτσι, το όριο των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων πάνω από τo οποίo θα εφαρμόζεται claw back θα είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αν σημειωθεί υπέρβαση, τότε αυτή θα πρέπει να καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
   
  Όπως μάλιστα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της παροχής φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από δημόσιες φαρμακευτικές δομές και ομοιόμορφη αντιμετώπιση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής στο χώρο του φαρμάκου.

  ΑΔΜΗΕ

  Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη ή αναφορά στο θέμα του ΑΔΜΗΕ.

  Θυμίζουμε ότι για τη θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για το μοντέλο "κρατικοποίησης" με διατήρηση του 51% από το Δημόσιο και παραχώρηση του 49% (20% σε εταιρεία δικτύου και 29% στο χρηματιστήριο).

  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος με τα βήματα, αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν για την κρατικοποίηση της εταιρείας, θέμα για το οποίο ήδη διογκώνονται οι αντιδράσεις, εντός και εκτός ΔΕΗ. 

  Επίσης, σε μεταγενέστερο στάδιο μετατίθενται οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις αφ' ενός για την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΑΔΜΗΕ που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αφ' ετέρου για την προώθηση της λύσης που προκρίνει η σημερινή κυβέρνηση. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σε νέο νομοσχέδιο οι αλλαγές στη φορολογία

  Αυξάνεται κατά 14% το επίδομα θέσης στο Δημόσιο

  * Αυστηρό πλαφόν και στα φάρμακα από τα νοσοκομεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων