Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Δεκ-2015 09:44

  Σε… δόσεις οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και οι αυξήσεις εισφορών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ρήτρα… χρόνου επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Εργασίας στην εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού προκειμένου να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών αφενός ενάντια στις αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές και αφετέρου υπέρ των μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

  Σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας, εκείνο που μελετάται είναι η "μεταβατικότητα" των διατάξεων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.

  Το νομοσχέδιο αυτό  πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές στις αρχές Ιανουαρίου για να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μηνός.

  Χρονικό ορόσημο της ισχύος του νέου Ασφαλιστικού θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2017, μιας και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Υπερταμείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

  Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως μέχρι τότε θα μπορούν και λειτουργικά να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών –παροχών και, άρα, και ενιαίων ποσοστών αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους, μαζί και τους νυν συνταξιούχους.

  Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr, πως εξετάζεται  ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν οι αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες επιμένει η ελληνική πλευρά, αλλά και οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (50 % ή 60% κατά μέσο όρο) για τις οποίες επιμένει η πλευρά των δανειστών να πέσουν στα "μαλακά", χωρίς να προκαλέσουν ένα ταυτόχρονο σοκ είτε στους συνταξιούχους, είτε στους εργοδότες, είτε και στους δύο.

  Πιο συγκεκριμένα, μελετάται:

  - η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να γίνει σε συνάρτηση με την αύξηση των εισπράξεων των ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη με βάση  τα στοιχεία του β' εξαμήνου του 2015 στο ΙΚΑ, η εισπραξιμότητα έχει βελτιωθεί, λένε από το Υπ. Εργασίας. Αυτή η εικόνα θα μπορούσε να βελτιωθεί , καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει το 2016-17. Έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μία πρώτη αύξηση των εισφορών πχ από την 1η Ιουλίου 2016, μία επόμενη μετά από 6 -12 μήνες κλπ.

  - Η σταδιακή εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει από από όσους υπάγονται στο νόμο Λοβέρδου –Κουτρουμάνη που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/2015 με βάση και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που εξέδωσε φέτος η νυν πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας. Έτσι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πρώτα στην παραπάνω κατηγορία η οποία έχει αιτηθεί σύνταξη μετά την 1/1/2015 και έχει πάρει πιθανόν προσωρινή, δηλαδή μειωμένη σε σχέση με εκείνη που θα πάρει μελλοντικά. Η πλήρης σύνταξη θα μπορούσε να εκδοθεί με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι μειωμένα (πχ στο 50-60% έναντι 70-75% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο) για όσους είχαν μισθό πάνω από 800 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ