Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2015 16:27

  Stiglitz: Η οικονομική ανισότητα σκοτώνει πλέον και λευκούς Αμερικανούς

  Stiglitz: Η οικονομική ανισότητα σκοτώνει πλέον και λευκούς Αμερικανούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Joseph Stiglitz επικαλείται την ανάλυση του φετινού βραβευθέντα με Nobel στα οικονομικά, Angus Deaton για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ΗΠΑ: "αναλύοντας ένα τεράστιο όγκο δεδομένων για την υγεία και τους θανάτους Αμερικανών, οι Case και Deaton έδειξαν πως το προσδόκιμο ζωής και η υγεία των μεσήλικων λευκών Αμερικανών μειώνονται, ειδικά ανάμεσα σε όσους έχουν κατά μέγιστο δευτεροβάθμια εκπαίδευση".

  Μάλιστα, σημειώνει ο Stiglitz, "ανάμεσα στις αιτίες θανάτων είναι η αυτοκτονία, τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός".

  Γιατί στέκεται ο Stiglitz στους λευκούς Αμερικανούς; Γιατί "υπάρχει φυλετική διαφορά στους δείκτες υγείας στις ΗΠΑ, κατά 4 χρόνια για τις Αφροαμερικανίδες και 5 για τους Αφροαμερικανούς", πάντα σε σχέση με τους λευκούς συμπολίτες τους. Το φαινόμενο έχει δεχτεί διαφορετικές εξηγήσεις, η πιο ευσταθής από τις οποίες έχει να κάνει με την εξόφθαλμη οικονομική φυλετική διάκριση στη χώρα αφού το μέσο νοικοκυριό Αφροαμερικών έχει εισόδημα λιγότερο από 60% μιας οικογένειας λευκών".

  Τα αποτελέσματα της έρευνας των Case και Deaton, ωστόσο, δείχνουν πως αυτή η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ λευκών και μαύρων εξανεμίζεται - για τους λάθος λόγους και προς τη λάθος κατεύθυνση. "Η Αμερική μετατρέπεται σε μια διαιρεμένη κοινωνία - όχι πλέον μόνο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους αλλά και ανάμεσα στο 1% και τους υπόλοιπους και ανάμεσα στους περισσότερο και λιγότερο μορφωμένους ανεξάρτητα από το χρώμα τους", λέει ο Stiglitz και συνεχίζει: "αυτό το κενό μπορεί πλέον να μετρηθεί όχι μόνο σε εισόδημα αλλά και σε πρόωρους θανάτους". Πλέον και οι λευκοί Αμερικανοί πεθαίνουν νωρίτερα, όταν μειώνεται το εισόδημά τους.

  O οικονομολόγος ισχυρίζεται πως η μεσαία τάξη στην Αμερική έχει δεχθεί τρομερά πλήγματα που αποτυπώνονται στους δείκτες υγείας. Μεταξύ αυτών είναι ο μεγάλος ιδιωτικός δανεισμός, η ανεργία που ήρθε με την κρίση του 2008, οι απώλειες των μικροεπενδυτών στο χρηματιστήριο, αλλά και το ολοένα και αυξανόμενο συνολικό όγκο των φοιτητικών δανείων. "Δεν αποτελεί έκπληξη που αυτό το φαινόμενο έχει αποτυπωθεί στα νούμερα για τις αυτοκτονίες, τον αλκοολισμό και τη χρήση ουσιών".

  Καταλήγει ο Stiglitz επικαλούμενος τα στοιχεία της έρευνας για τη θνησιμότητα λευκών Αμερικανών πως η πορεία του ΑΕΠ, που ήταν καθοδική μόνο το 2009 στις ΗΠΑ, δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο μέσο για την ευημερία μιας κοινωνίας.

   

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ