00:09 13/09
Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε "Α+" - Τι λέει για χρέος και πολιτικές εξελίξεις
Ο οίκος "βλέπει" ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 121% του ΑΕΠ το 2027.
Σε "buy" αναβαθμίζει την μετοχή της Alpha Bank η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον τελευταίο γύρο των ανακεφαλαιοποιήσεών τους. Το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα που εντοπίστηκε από την ΕΚΤ (14,4 δισ. ευρώ) καλύφθηκε με 5,3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την αγορά, 3,7 δισ. ευρώ από πρόσθετα εσωτερικά μέτρα (κυρίως LMEs) και το υπόλοιπο 5,4 δισ. ευρώ καλύφθηκε από το δημόσιο.
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες απέφυγαν την εξυγίανση, με τις Alpha Bank και Eurobank να είναι σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω ιδιωτών. Η ιδιωτική συμμετοχή αυξήθηκε στο 62%-98% στις τράπεζες. Ωστόσο, η χρήση νέων δημοσίων κεφαλαίων στις Πειραιώς και Εθνική, υποδηλώνει αυξημένη κρατική συμμετοχή (σύμφωνα με το νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης) και προκαλεί περαιτέρω συρρίκνωση του ισολογισμού (κυρίως ξένες θυγατρικές).
Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs ενσωματώνει μια σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας, με τις τράπεζες να φθάνουν σε break even στο διάστημα 2016-2017, κυρίως λόγω της εμπροσθοβαρούς ανάληψης του κόστους των απομειώσεων από το AQR για το 2015.
Υπογραμμίζει ότι βλέπει μικρές μόνο διαφορές στην υποκείμενη κερδοφορία όλων των τραπεζών, εξαιτίας της ομοιότητας των επιχειρηματικών μοντέλων και της έκθεσής τους. "Έχουμε συρρικνώσει περαιτέρω συρρίκνωση της βάσης asset, περιορίζοντας τη δυναμική των ονομαστικών κερδών", αναφέρουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών κατά μέσο όρο ενισχύουν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 κατά 4,9% στο 15,2% σε pro forma basis του γ΄ τριμήνου 2015.
Παρά την εκκαθάριση του ισολογισμού, προβλέπει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 16% κυρίως λόγω περαιτέρω ενεργειών και απομόχλευσης.
Αναβαθμίζει την μετοχή της Alpha Bank σε buy από neutral, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 3,30 ευρώ, η τιμή-στόχος για την Πειραιώς (neutral) στα 0,45 ευρώ, και για την Eurobank (neutral) στα 1,45 ευρώ.