Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2015 10:00

  Εκτός ελάφρυνσης για το προσφυγικό η Ελλάδα

  Εκτός ελάφρυνσης για το προσφυγικό η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις που οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης έχουν ή θα έχουν εξ αιτίας του προσφυγικού προβλήματος δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματά τους. Αυτό θα ισχύει για όλες, αλλά όχι για την Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε αρμόδιο επιτελικό στέλεχος της Κομισιόν στο Capital.gr η "ελάφρυνση” αυτή "για την Ελλάδα θα αργήσει”.

  Ο λόγος είναι, όπως διευκρινίζεται, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα η πρώτη αξιολόγηση. Πότε μπορεί η Ελλάδα να ωφεληθεί από την ελάφρυνση αυτή; "Αργότερα, όταν θα φτάνουμε στην επόμενη αξιολόγηση...”. 

  Για την Ιταλία η επιβάρυνση αυτή έχει υπολογισθεί οτι φθάνει και ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρω. Αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα. Από την ίδια πλευρά που υπήρξε η προηγούμενη διευκρίνιση για την Ελλάδα, υποστηρίχθηκε στο Capital.gr οτι αφ' ενός το ποσό αυτό είναι υπολογισμοί της Κυβέρνησης και όχι της Κομισιόν αφ' ετέρου "θα ήταν καλό για την Ιταλία πριν αρχίσει να ζητά διευκολύνσεις με αφορμή το προσφυγικό να δείξει έμπρακτα την αφοσίωσή της στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις και να απορροφήσει μέρος αυτής της πίεσης...”. 

  Βέβαια το κλίμα αυτό επικρατούσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και πριν από τα γεγονότα στο Παρίσι. 

  Έκτοτε φαίνεται οτι το κλίμα έχει αλλάξει, ιδιαίτερα σε  ό,τι αφορά την Γαλλία καθώς η κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που αφορούν στην επέμβαση της Γαλλίας στην Συρία μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι συνέπειες που αυτές είχαν στην κίνηση του τουρισμού στην Ευρώπη και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει υποχρεώσει την Κομισιόν σε δεύτερες σκέψεις. 

  Αυτή η αλλαγή κλίματος αναμένεται να γίνει σαφής την Δευτέρα στο Eurogroup όπου έχει προγραμματισθεί η εξέταση των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης και η συμβατότητά τους με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Στο πακέτο αυτό δεν βρίσκεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδας η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και ο οποίος θα σηζητηθεί με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα πριν πάει στο Eurogroup.

  Πάντως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η εκταμίευση του αναγκαίου ποσού από τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή μετά το κλείσιμο των βιβλίων για τις ΑΜΚ των τραπεζών, μετά την ρύθμιση που αφορούσε στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την τραπεζική διακυβέρνηση. Όπως είχε εξ αρχής επιμείνει το capital.gr η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν και παραμένει – κατ' απαίτηση της ΕΚΤ – αυτόνομη διαδικασία με εξ αρχής διαθέσιμα τα 10 δισ. ευρώ από το ESM. Όσο για τα δύο δισ. της υποδόσης των τριών δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο αναφέρεται οτι εκτός απροόπτου θα γίνει η μεταφορά τους στο ειδικό λογαριασμό του ΟΔΔΗΧ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ