Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2015 13:31

  "Μπούμεραγκ" η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ

  "Μπούμεραγκ" η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Συνεχίζεται η "βροχή" των προειδοποιήσεων για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου επιβολής φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ ως αντιστάθμισμα για την επιβολή φόρου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  Πέραν των επαγγελματιών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών που μιλούν για μέτρο χωρίς αντίκρυσμα, το σύνολο των μεγάλων εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο αναφέρουν πως μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά θα προκαλέσει απώλειες στα έσοδα που ήδη εισπράττει το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ!

  Χαρακτηριστικά, οι αναλυτές της Piraeus Securities αναφέρουν πως δεν θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν έσοδα 205 εκατ. ευρώ από την αύξηση της τιμής της στήλης του ΚΙΝΟ κατά 5 λεπτά του ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, από το μέτρο αυτό μπορεί να υπάρξει όφελος της τάξης των 52 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς στο ΚΙΝΟ είναι πιθανόν να καταγραφεί πτώση της τάξης του 25% στον αριθμό των στηλών που παίζονται κάθε χρόνο.

  Σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης της χρηματιστηριακής, εάν επιβληθεί ο φόρος στο ΚΙΝΟ, η δαπάνη των παικτών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όμως ο αριθμός των στηλών που θα παίζονται θα μειωθεί κατά περίπου 25%. Κατά συνέπεια, στο τέλος θα επηρεαστεί το μικτό κέρδος (GGR) του παιχνιδιού, επί του οποίου επιβάλλεται ο ήδη υψηλός (από τους υψηλότερους στην ευρώπη) φόρος 30% στα τυχερά παιχνίδια.

  Όπως υποστηρίζει η ΑΧΕ, εάν υιοθετηθεί το σενάριο επιβολής φόρου στο ΚΙΝΟ, το όποιο προσδοκώμενο έσοδο θα αντισταθμιστεί πλήρως από το μειωμένο μικτό κέρδος (GGR ) και τον επίσης μειωμένο εταιρικό φόρο που καταβάλλει ο ΟΠΑΠ, αφού θα επηρεαστεί εμπορικά το παιχνίδι.

  Καθώς ο φόρος αυτό πλήττει απευθείας τον παίκτη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μειωθεί το ενδιαφέρον για το παιχνίδι, να μειωθούν τα έσοδα, να πληγεί ο ΟΠΑΠ και συνεπώς το ίδιο το Δημόσιο. Με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών", σημειώνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ).

  Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που προωθούνται τέτοιου είδους μέτρα στα τυχερά παιχνίδια και συγκεκριμένα σε αυτά του ΟΠΑ, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς οι εμπνευστές τους επιμένουν να αγνοούν βασικούς κανόνες της λειτουργίας της αγοράς και βλέπουν μόνον "φορολογική ύλη”. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις αρχές του 2013 με κλιμακωτή φορολόγηση στα κέρδη των παικτών, μέτρο που δεν απέδωσε και αποσύρθηκε έπειτα από μικρό διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ