Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2015 17:55

  Προβόπουλος: Η απειλή του Grexit καθιστά την επιτυχία του προγράμματος μονόδρομο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της Σειράς Διαλέξεων "Γεωργίου Μπεχράκη" στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, με ομιλητή τον καθηγητή Γεώργιο Προβόπουλο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

  Ο κ. Προβόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις του για την ελληνική κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν, μπροστά σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο και παρουσία του πρύτανη της Σχολής Φλέτσερ, Τζέιμς Σταυρίδη, της οικογένειας του δωρητή Γ. Μπεχράκη και εκπροσώπων του  Ιδρύματος Καραμανλή από την Αθήνα.

  Η ομιλία του κ. Προβόπουλου είχε τίτλο "Από το Grexit  στην ανάρρωση" και αποτελούνταν από τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε τις δυο φάσεις της ελληνικής κρίσης, από το 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα. Ο κ. Προβόπουλος ανέλυσε τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, δηλαδή τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι το 2014 στην προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες. Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε την εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

  Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Προβόπουλου αναλώθηκε στην περιγραφή των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και συνολικά η Ευρωζώνη για την καλύτερη θωράκιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση. Τέλος, το τρίτο μέρος ήταν αφιερωμένο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα, οι οποίες μπορεί να είναι αισιόδοξες στο βαθμό που τηρείται η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Για τον   κ. Προβόπουλο μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, παρά η  διευθέτηση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

  Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Προβόπουλος θεώρησε την επιστροφή στη δραχμή ως την απόλυτα καταστροφική επιλογή και πως η απειλή του Grexit καθιστά την επιτυχία του προγράμματος μονόδρομο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ