Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Σεπ-2015 13:03

  Νέο θεσμό για τα χρέη ιδιωτών προαναγγέλλει ο Γ. Σταθάκης

  Νέο θεσμό για τα χρέη ιδιωτών προαναγγέλλει ο Γ. Σταθάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα χαρακτηριστικά που θα έχει το μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών στις τράπεζες, που θα θεσπίσει η κυβέρνηση, περιγράφει σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι "το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι το Νοέμβριο".

  Όπως εξηγεί ο υπουργός θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός των τοπικών "κέντρων ενημέρωσης για χρέη". "Τα κέντρα θα διοικούνται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προσφέρουν στον δανειολήπτη πληροφορίες για τα δικαιώματα τις υποχρεώσεις και τις επιλογές που έχει σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του. Η πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα θα είναι δωρεάν για όλους. Επιπρόσθετα τα κέντρα αυτά θα παρέχουν συνολικά στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, οργανώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας", σημειώνει ο υπουργός.

  Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται επίσης στη δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, "ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο, και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο, που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνεια του. Ταυτόχρονα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του, ενώ το δάνειο του θα μπαίνει σε κλίμακα αξιολόγησης".

  "Με πιο απλά λόγια", εξηγεί ο υπουργός, "ο δανειολήπτης που θέλει να ρυθμίσει το δάνειο του ή να συνάψει σύμβαση για νέο θα μπορεί να απευθύνεται στην Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, η οποία και θα βαθμολογεί τη δανειοδοτική του ικανότητα. Με αυτό το βαθμό θα απευθύνεται στην τράπεζα, η οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητεί για παράδειγμα τη δυνατότητα".

  Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ αναφέρει ότι η συνολική απορρόφηση της περιόδου 2007 – 2013 φτάνει στο 91,7% (20,3 δισ. €) ενώ μετά την επανέναρξη τους από την 1η Αυγούστου η αποδέσμευση πόρων φτάνει στα 10 – 15 εκατομμύρια ημερησίως "που πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν απορροφηθεί πόροι ενός δισ. €". Ενώ για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 σημειώνει ότι "οι προαπαιτούμενες ενέργειες προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και τα επιχειρησιακά προγράμματα είναι πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα"

  Σχετικά με σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι "το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με στόχο να εισαχθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο" ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς απαριθμεί "το δάνειο από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ενός δισ. € του οποίου τα πρώτα 300 εκατ. € δόθηκαν χθες" και θέτει ως στόχο "μέχρι το τέλος του έτους να διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία μέσω του ΠΔΕ και των ΕΣΠΑ πόρους ύψους 4,5 δισ. €."

  Ο κ. Σταθάκης συναρτά την πλήρη άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "η οποία θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του χρόνου".

  Για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι "είναι και θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το άνοιγμα του σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται τόσο στον κεντρώο όσο και τον αριστερό χώρο αποτελεί μόνιμη στρατηγική μας".

  Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη

  Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός θα συμμετάσχει στις διαδοχικές διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους της Βραζιλίας Dilma Rousseff, του Iσημερινού Rafael Correa, της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmed Davutoglu, τον Γενικό Γραμματέα Ban Ki-moon, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Mahmoud Abbas και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry.  

  Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σταθάκης θα έχει την ευκαιρία, επίσης, μεταξύ άλλων, να απευθύνει χαιρετισμό κατά το τρίτο ετήσιο δείπνο του "Hellenic Initiative".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ