Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Σεπ-2015 12:29

  Εκκρεμείς δόσεις €9,9 δισ. "επιβάλλουν" πολιτική σταθερότητα

  Εκκρεμείς δόσεις €9,9 δισ. "επιβάλλουν" πολιτική σταθερότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η Ελλάδα με την συμφωνία της 19ης Αυγούστου  διασφάλισε μεν 3ετές δάνειο αλλά το "πακέτο" των δόσεων που έχει προς το παρόν  εγκριθεί  φθάνει χρονικά έως και τον Οκτώβριο, χωρίς καν να έχει πλήρως αποδοθεί.

  Η επόμενη χρηματοδότηση/δόση απαιτεί ολοκλήρωση της πολύ δύσκολης 1ης αξιολόγησης η οποία με την σειρά της "περνά" μέσα από τα 19 εκκρεμή προαπαιτούμενα του Αυγούστου, τις πολύ δύσκολες δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ και το θέμα χρέος.

  Ο λόγος για 6,9 δις ευρώ δόσεων του προγράμματος που προβλέπονται μόνο για τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο, ποσό που μαζί με τα 3 δις ευρώ των εκκρεμών υποδόσεων του Αυγούστου φτάνει σε 9,9 δις ευρώ απολύτως αναγκαίων εκκρεμών χρηματοδοτήσεων του 2015, οι οποίες ουσιαστικά "επιβάλλουν" πολιτική σταθερότητα.

   "Υποχρεώνουν  το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει άμεσα" εξηγούν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν -  με έξωθεν βοήθεια  - οι "τρύπες" στον ελλειμματικό προϋπολογισμό και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις "φέσια" προς ιδιώτες και δόσεις δανείων. Στα 9,9 δις ευρώ για το 2015 προστίθενται βεβαίως και τα 25 δις ευρώ που  πρέπει να φτάσουν εγκαίρως στις τράπεζες …

  Σε πίνακα συνοδευτικού εγγράφου του μνημονίου για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας,  καταγράφονται τα ποσά των εκκρεμών χρηματοδοτήσεων  αλλά και οι πολύ κρίσιμες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν:

  - Οι δανειστές βλέπουν  τρύπα 1,9 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο για τον   Νοέμβριο- Δεκέμβριο (2,3 δις ευρώ για το σύνολο του δευτέρου εξαμήνου) η οποία όμως  για να καλυφθεί απαιτεί ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που οδηγούν έως και την 1η αξιολόγηση.

  - Για την χρηματοδότηση των κρατικών διαθεσίμων απαιτούνται  3,3 δις ευρώ έως και τον Δεκέμβριο και  2,4 δις ευρώ μόνο το τελευταίο δίμηνο.

  - Οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους μόνο για το τελευταίο δίμηνο διαμορφώνονται σε  1,6 δις ευρώ.

  - Η χρηματοδότηση για  την  εκκαθάριση οφειλών           προς ιδιώτες που προβλέπεται για φέτος στο "ομαλό" σενάριο είναι  3,1 δις ευρώ, επί συνόλου 7 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα αποπληρωθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2017…

  Σχέδιο αναγκών και χρηματοδότησης της Ελλάδας σε δις ευρώ

  *Tο "-" σημαίνει πλεόνασμα/ Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  Πιέσεις από Eurogroup

  Οι  προτροπές/πιέσεις που εκφράσθηκαν και χθες από τον επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφείς.  "Η Ελλάδα πάνω από όλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αυτό είναι το κλειδί", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem  σε ομιλία του σε συνέδριο στην Αυστρία. Η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της  ομιλίας του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ ο οποίος έκανε σαφές ότι απαιτείται  "κτήση της κυριότητας και ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος".

  Είχε προηγηθεί η αναφορά του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup που λαμβάνει χώρα στις 11-12 Σεπτεμβρίου και έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα.

  Όπως ανέφερε το capital.gr  στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης, καταγράφεται ανησυχία για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι χρηματοδοτήσεις  αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό "κίνδυνο" -όπως τον χαρακτηρίζει- στην Ελλάδα.

  Έρχεται και η νέα τεχνική βοήθεια

  Μπορεί η Ομάδα Δράσης του Γερμανού Horst Reichenbach να είναι παρελθόν από την 1η Ιουλίου που έληξαν οι συμβάσεις της, αλλά την ίδια ημέρα ιδρύθηκε και στελεχώθηκε  η νέα "ομάδα" που τελεί υπό τον  Ολλανδό πρώην ΥΠΟΙΚ και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν Maarten Verwey.

  Ο λόγος για την νέα γενική διεύθυνση της Επιτροπής "Structural Reform Support Service". Θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, των μεταρρυθμίσεων που περιέχει και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.  Υπάρχει μάλιστα ειδικός όρος στην συμφωνία τη; 14ης Ιουλίου αλλά και στο 3ο μνημόνιο για επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

  Ωστόσο, με βάση τουλάχιστο τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν θα είναι ειδική ομάδα για την Ελλάδα. Έχει δομηθεί από την 1η Ιουλίου ώστε να  παρέχει βοήθεια σε κάθε κράτος – μέλος που θα το ζητήσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ