Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Σεπ-2015 11:00

  Η Ελλάδα, ξανά, πρώτο θέμα στο Eurogroup

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η Ελλάδα είναι για μία ακόμη φορά το  πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει ατύπως στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ Dijsselbloem.

  Στο έγγραφο καταγράφεται ανησυχία για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό "κίνδυνο" -όπως τον χαρακτηρίζει- στην Ελλάδα, αλλά και παραθέτοντας στα  θετικά στοιχεία της κατάστασης την ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη των 222 ψήφων στο 3ο μνημόνιο.

  Σύμφωνα με την ατζέντα, στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών το πρώτο θέμα θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την έγκριση του 3ου Μνημονίου την 19η Αυγούστου, αλλά και  την προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά.  

  Γίνεται εκτενής  αναφορά στην διαδικασία καταβολής του πρώτου πακέτου δόσεων  των 26 δισ. ευρώ  και των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από αυτό το πακέτο ως υποδόση-υποδόσεις. Και γίνεται σαφές ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί μόνο όταν διαπιστωθεί "συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων".

  Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ευρεία υποστήριξη του 3ου μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στο γεγονός ότι ήδη τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων έχουν επικυρωθεί από  το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως "σημάδια ότι το δάνειο από τον ESM έχει ευρεία πολιτική στήριξη στην Ελλάδα". Ωστόσο, γίνεται και σαφές ότι χωρίς την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δεν θα καταβληθούν άλλες υποδόσεις. Μάλιστα ο "κίνδυνος" της καθυστέρησης αυτής  στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ως αποτέλεσμα των εκλογών αποδίδεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα. 

  Οι αποφάσεις και τα "κενά" στην χρηματοδότηση

  Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά θα πρέπει να έρθουν 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και άλλο 1 δισ. ευρώ από τις υποδόσεις τον Οκτώβριο. 

  Ωστόσο, στα κείμενα που υπέγραψε η Ελλάδα και οι δανειστές στις 19 Αυγούστου υπάρχουν αρκετά "κενά" που πρέπει να διευκρινιστούν και συνδέονται άρρηκτα με την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ. Και η απόφαση έχει τοποθετηθεί χρονικά για τον Οκτώβριο. 

  Το ζήτημα είναι πλέον αν "βγαίνει" το χρονοδιάγραμμα.  Στο σχέδιο των θεσμών για την κατανομή των δόσεων (για τα 26 δισ. ευρώ του 1ου πακέτου) προβλέπονται κατανομές δόσεων έως και τον Οκτώβριο, ενώ μετά γίνεται σαφές στον σχετικό πίνακα της 19ης Αυγούστου ότι τα ποσά των δόσεων του 3ου δανείου "θα πρέπει να αποφασιστούν". 

  Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο/απόφαση του ESM δεν αποκλείεται να υπάρξει κατανομή σε μία ή και σε περισσότερες υποδόσεις του ποσού των 3 δισ. ευρώ ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Και τα προαπαιτούμενα –εν αντιθέσει με προηγούμενα μνημόνια– δεν έχουν συνδεθεί με υποδόση.

  Δηλαδή, ενώ οι θεσμοί έχουν ανακοινώσει μία αναλυτικότατη λίστα με προαπαιτούμενα στα συνοδευτικά κείμενα της 19ης Αυγούστου στην οποία γίνεται  καταγραφή του ποια έχουν γίνει και ποια εκκρεμούν για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, δεν γίνεται σαφές με τι ποσό συνδέεται το κάθε ένα από αυτά...

  Το μόνο που κάνει σαφές ο ESM στo έγγραφό του για τα 3 δισ. ευρώ είναι ότι πρέπει να καταβληθούν το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου...

  Διαβάστε ακόμη:

  - Dijsselbloem: Οι ελληνικές εκλογές δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση των τραπεζικών assets

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ