Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2015 00:42

  Στάση πληρωμών του κράτους προς ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ προβλέπει το Μνημόνιο

  Στάση πληρωμών του κράτους προς ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ προβλέπει το Μνημόνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Κατά 3,7 δισ. ευρώ ή 48% πρέπει να μειωθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ από το 2016 έως το 2018 προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο 20 -25% των συνολικών δαπανών του για συντάξεις).

  Τη δραστική μείωση αυτή μείωση της χρηματοδότησης του κράτους προς τα τρία από τα πέντε μαζικότερα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΝΑΤ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ) "κρύβει" το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου.

  Ειδική διάταξή του προβλέπει χαρακτηριστικά πως "έως τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ).

  Αυτό σημαίνει πως τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει η  μειωμένη κατά 48% κρατική χρηματοδότηση του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να τα καλύψουν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας μεγαλύτερες εισφορές, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πρωτοφανείς μειώσεις στις συντάξεις.

  Το Μνημόνιο προβλέπει πως η μεταρρύθμιση αυτή "θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016".

  Συνεπώς, σε 4 ½ μήνες από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να ετοιμάζονται  να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλιώς το βάρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης θα πέσει στους συνταξιούχους των παραπάνω ταμείων.

  Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας εξηγούν στο Capital.gr πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το ακόλουθο ποσοστό των χρηματοδοτικών αναγκών του καθενός από τα προαναφερθέντα ταμεία για συντάξεις:

  * Το 90%  (900 εκατ. ευρώ) του ΝΑΤ. Η μείωση που εκτιμάται ως αναγκαία για την "εναρμόνιση" του εν λόγω ταμείου με το ΙΚΑ όσο αφορά την κρατική χρηματοδότηση αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ (-88%)
  * Το 85% (3,2 δισ. ευρώ) του ΟΓΑ. Η μείωση που ενδέχεται να υπάρξει στη χρηματοδότηση από το κράτος, σ’ αυτή την περίπτωση, φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ (-71%)
  * Το 45% (1,4 δισ. ευρώ) του ΟΑΕΕ. Η μείωση σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ (-42%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ