Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2015 13:16

  Σενάριο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων μέσω Attica Bank

  Σενάριο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων μέσω Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το σενάριο να λειτουργήσει η Attica Bank ως το όχημα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών, φαίνεται πως μπαίνει στο τραπέζι κατά τις επαφές "Θεσμών" και αρμόδιων ελληνικών αρχών.

  Αν και το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών πρόκειται να συζητηθεί ξανά μέσα στο φθινόπωρο και να συνδεθεί με την καταβολή της δεύτερης δόσης των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό "πακέτο" των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το όνομα της Attica Bank ως φορέα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων έχει αρχίσει να συζητείται.

  Καθώς η συμφωνία που υπεγράφη με τους εταίρους προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, αλλά και των συνεταιριστικών τραπεζών θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και θα επιχειρηθεί να γίνει με χρήματα του ΤΧΣ, αποκλείεται η διάσπαση της ίδιας της Attica Bank σε good και bad bank.

  Έτσι, εφόσον πράγματι προχωρήσουν οι συζητήσεις που βλέπουν ρόλο της Attica Bank στη μελλοντική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τότε αυτός θα αφορά αμιγώς τη διαχείρισή τους και αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με ξένους οίκους του εξωτερικού που έχουν τη σχετική εξειδίκευση. Εν τω μεταξύ, η χρήση της Attica Bank ως "εργαλείο" στη μελλοντική διαχείριση των NPLs των τραπεζών φαίνεται να διευκολύνεται από το γεγονός ότι η ίδια έχει τον μικρότερο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα η διοίκησή της από πέρυσι είχε ανοίξει κύκλο επαφών με ξένους οίκους στις ΗΠΑ.

  Ένα τέτοιο σενάριο για την Attica Bank κρίνεται θετικό, αφού ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίησή της που θα καλύψει υφιστάμενες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και τυχόν επιπλέον ανάγκες που θα αναδείξουν τα stress tests, θα έχει να προσδοκά από το έσοδο της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων συν τη διαχειριστική αμοιβή.

  Σημειώνεται ότι η Attica Bank έχει εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 434 εκατ. ευρώ την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ κατά το ποσοστό του που ανέρχεται σε 50%. Για το λόγο αυτό το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη δεσμεύσει 221 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου έχει αφήσει "ανοιχτή" την πόρτα για την είσοδο ξένου στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα.

  Βάσει όλων των παραπάνω φαίνεται ότι αναζητείται ρόλος για την Attica Bank, ο οποίος δεν θα είναι αυτός της επενδυτικής τράπεζας, αλλά αυτός του διαχειριστή σε ένα σχήμα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων με συμμετοχή ξένων που θα κριθεί στα μέσα του φθινοπώρου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων