Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2015 08:48

  Η αγορά μετράει τις πληγές των capital controls

  Η αγορά μετράει τις πληγές των capital controls
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα

  Εγκλωβισμένη στη νέα πραγματικότητα των capital controls θα παραμείνει για καιρό ακόμη η πραγματική οικονομία, με την κατάσταση για τις περισσότερες επιχειρήσεις και ιδίως τις εισαγωγικές και τη βιομηχανία να προδιαγράφεται πλέον όλο και πιο δύσκολη.

  Με εξαίρεση την αποδοχή των επιταγών σε πίστωση λογαριασμών από τις τράπεζες που προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και η επαναλειτουργία των τραπεζών, τίποτα άλλο δεν άλλαξε για τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από τους διεθνείς προμηθευτές και παράλληλα μετρούν ζημιές εκατομμυρίων μετά από τρεις εβδομάδες περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

  Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία από φορείς που εκπροσωπούν εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, πάνω από 5.500 αιτήματα επιχειρήσεων για εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν συσσωρευτεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα στην αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων του Γενικού Λογιστηρίου προκειμένου να εκτελεστούν παραγγελίες.

  Είναι ένα στοιχείο που πιστοποιεί ακριβώς ότι η αλυσίδα εφοδιασμού των επιχειρήσεων έχει σπάσει και η αγορά ελάχιστα πλέον απέχει από το να αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα ελλείψεων, πέραν των όσων ήδη καταγράφονται σε ανταλλακτικά, υλικά συσκευασίας, πρώτες ύλες κ.α, που έχουν ήδη οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν διακόπτες και να θέσουν εκτός μέρος της παραγωγικής τους διαδικασίας.

  Το χειρότερο είναι πως, όπως έδειξε η πρώτη έρευνα που έγινε επίσημα για τις επιπτώσεις των capital controls από την Endeavor Greece, οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν βλέπουν ακόμη καμία προοπτική βελτίωσης και πολύ περισσότερο και εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον.

  Ενδεικτικό είναι πως στην έρευνα της Endeavor η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν  (54%) αναμένει "κούρεμα" στις καταθέσεις και το 23% υποστήριξαν ότι έχουν εκκινήσει διαδικασίες για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα καθώς η πλειονότητα των επιχειρηματιών (70%) θεωρούν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα κρατήσουν  τουλάχιστον 4 και έως 10 μήνες.

  Αντίστοιχα και το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg ήταν ότι δεν πρέπει κανείς να αναμένει ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων, όχι τουλάχιστον πριν την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χρονικά την τοποθετεί μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, οπότε και αναμένεται η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

  Ειδικά το θέμα της μεταφοράς έδρας στο εξωτερικό έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΣΕ Βασίλη Κορκίδη ότι 60.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτημα εγκατάστασης στη Βουλγαρία, και όσο υπερβολικά κι αν θεωρούνται αυτά τα νούμερα, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα αν οι εξελίξεις δεν επιταχυνθούν ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

  Για τέσσερις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της Endeavor Greece, οι επιπτώσεις των capital controls και ειδικά οι περιορισμοί στις διεθνείς συναλλαγές είναι ήδη ορατές στον τζίρο τους καθώς δεν μπορούν να εισάγουν πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσουν υποδομές του εξωτερικού.  Σχεδόν δύο στις δέκα έχουν μείωση εσόδων άνω του 50% ενώ η καθίζηση δραστηριοτήτων αποτυπώνεται και στο εύρημα ότι το 11% των επιχειρήσεων έχουν παγώσει την παραγωγή τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

  Το μέγεθος της ζημιάς που έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε όλο το εύρος της πραγματικής οικονομίας και απειλεί με πρωτοφανείς υφεσιακές συνθήκες τους επόμενους μήνες (σ.σ πρόβλεψη για ύφεση 4,5% για το 2015) γίνεται ορατό από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 20 ημέρες κεφαλαιακών περιορισμών το 45% των επιχειρήσεων καθυστερεί τις πληρωμές προς προμηθευτές, το 10% προχωρά σε απολύσεις προσωπικού ή μείωση μισθών, ενώ ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό 15% πραγματοποιεί πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών.

  Με τέτοιες συνθήκες είναι προφανές πως η οικονομία οδηγείται ταχύτατα σε βαθιά υφεσιακές συνθήκες και πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σύντομα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

  Οι επιχειρηματικές ενώσεις έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προνοήσει τουλάχιστον για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των χιλιάδων αιτήσεων που συσσωρεύονται στην Επιτροπή Εγκρίσεων η οποία αριθμεί μόλις 17 επιθεωρητές, και να προχωρήσει στη δημιουργία υπο-επιτροπών ειδικά για τα αιτήματα των εισαγωγικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων.

  Μέρος του προβλήματος προέρχεται και από τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούν να αποστείλουν τα αιτήματα των πελατών τους, αλλά στην ουσία η δυστοκία στις εγκρίσεις "εξαγωγής κεφαλαίων" για την εκτέλεση παραγγελιών είναι αποτέλεσμα των περιορισμένων δυνατοτήτων για εκροή χρημάτων, η οποία δεν αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί μερικώς η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων