Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2015 19:08

  Τη μέση οδό επέλεξε ο M. Draghi

  Τη μέση οδό επέλεξε ο M. Draghi
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νένα Μαλλιάρα

  Τη μέση οδό ακολούθησε στη σημερινή παρέμβασή της για την ανανέωση του ELA η ΕΚΤ, μετριάζοντας τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι θα ακολουθήσει την γενναιόδωρη πολιτική της προηγούμενης εβδομάδας, όταν αύξησε την παροχή ρευστότητας μέσω ELA κατά 2,3 δις. ευρώ. Έτσι, για την εβδομάδα αυτή ανανέωσε τον ELA κατά 1,1 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας το νέο όριό του στα 84,1 δις. ευρώ από 83 δις. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, η οποία άφησε "στο συρτάρι" για μία ακόμη εβδομάδα το θέμα του haircut, αποτυπώνει πλήρως την πρόσφατη δήλωση του Mario Draghi ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι δηλαδή η ΕΚΤ αρκείται στο να συνεχίσει να εκπληρώνει την εντολή της απέναντι στην Ελλάδα ως κεντρική τράπεζα, αναμένοντας τις αποφάσεις των πολιτικών.

  Σημειώνεται ότι στην πράξη οι ανάγκες των τραπεζών καλύπτονται οριακά από τον νέο ELA, αφού οι καταθέσεις μπήκαν σε νέα αναταραχή από τη Δευτέρα μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου 13 – 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Οι καθημερινές εκροές έχουν παγιωθεί σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα η σημερινή ημέρα ήταν η πιο "νευρική" από την αρχή της εβδομάδας.

  Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Mario Draghi επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, η ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, ανέρχεται σε περίπου 118 δισ. ευρώ, περισσότερο από το διπλάσιο του αντίστοιχου ποσού στο τέλος του 2014. Η τρέχουσα στήριξη ρευστότητας αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

  Η σημαντικότερη επισήμανση του επικεφαλής της ΕΚΤ, πάντως, είναι εκείνη που λέει πως η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα. Η επισήμανση αυτή αφήνει άμεσα ανοιχτό το "παράθυρο" αύξησης του haircut στα collaterals, το οποίο θα έπρεπε να είχε τυπικά γίνει μετά τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και από τους τρεις διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων