Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2015 08:15

  "Λαφαζάνειο" αλαλούμ με αγωγούς και LNG

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η οριστική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, έναν διασυνδετήριο έργο υψίστης σημασίας για το νότιο διάδρομο και τον αγωγό TAP, μετατίθεται για τις αρχές – πιθανότατα για τις 2 – Ιουλίου.  Η είδηση της αναβολής των υπογραφών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, προκάλεσε ερωτηματικά, αν και επισήμως από την ελληνική πλευρά το θέμα υποβαθμίζεται σε καθαρά τεχνικού χαρακτήρα. Κατά μία εκδοχή η οριστικοποίηση του νέου ραντεβού μεταξύ της ελληνικής και της βουλγαρικής πλευράς θα γίνει στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Πετρούπολης, συνδέεται δηλαδή άμεσα με τις εξελίξεις με τον αγωγό Turkish Stream.

  Εάν ισχύει αυτή η σύνδεση, έχει ενδιαφέρον το ότι χθες βρέθηκε στη Σόφια ο Αμερικανός διπλωμάτης Χοστίν, που είχε μπει στο στόχαστρο της επιθετικής κριτικής του υπουργού Παπέν, Π. Λαφαζάνη, με αφορμή τον αγωγό Turkish Stream και τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος συμμετέχοντας στο ρωσικό αγωγό. Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών είναι και η δήλωση του βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπορίσοφ, ο οποίος στη συνάντηση με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία είναι αρκετά δεσμευμένη με την κατασκευή των διασυνδέσεων με την Ελλάδα, αφού μεγαλύτερη είναι η πρόοδος της κατασκευής του αγωγού με την Ρουμανία και ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την προκαταρκτική έρευνα για την διασύνδεση με την Τουρκία.

  Βεβαίως αυτή η σύνδεση μεταξύ TAP και Turkish Stream έχει γίνει και επίσημα, σε δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση ενεργειακών έργων, αναφερόμενος στην αρχικά αρνητική υποδοχή από την ΕΕ του ρώσικου αγωγού, που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες και το τρίτο ενεργειακό πακέτο προκειμένου να αδειοδοτηθεί, όπως έχει διαμηνυθεί πολλάκις από τις Βρυξέλλες. 

  Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στον αγωγό Turkish Stream, θα ταξιδέψει στη Ρωσία, δύο μέρες πριν τον πρωθυπουργό, προκειμένου να προετοιμάσει την "πολιτική διακήρυξη" που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ρωσική πλευρά τηρεί χαμηλές προσδοκίες, καθώς έχει διαπιστώσει ότι παρά τον ενθουσιασμό με τον οποίο έχει "αγκαλιάσει" το έργο η ελληνική κυβέρνηση, δε συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες χώρες της περιοχής – από όπου επίσης σχεδιάζεται να διέλθει ο Turkish Stream. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη μάλλον αρνητική στάση που έχουν πάρει τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Σερβία, χώρες που εάν δε συμμετάσχουν στο έργο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. 

  LNG

  Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το "είπα – ξείπα" του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τοπική ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας, έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα του LNG της Καβάλας. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή της Καβάλας σχεδιάζεται σε αρχικό στάδιο η κατασκευή πλωτής μονάδας LNG από τη ΔΕΠΑ, που είναι το ένα από τα δύο έργα μαζί με του επιχειρηματία Δ. Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, που σχεδιάζονται στη Β. Ελλάδα. Τα δύο έργα έχουν μάλιστα εξασφαλίσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τις απαραίτητες μελέτες, ενώ είναι υποψήφια να μπουν στη λίστα των έργων προτεραιότητας PCI της Ε.Ε. Στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ λοιπόν ο Π.Λαφαζάνης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει το ρόλο της ως όχημα μεταφοράς αεριοποιημένου LNG προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπαιζε σημαντικό ρόλο και η κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Β. Ελλάδα, δημοσίου συμφέροντος. Η αναφορά αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου, εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρωτοστατήσει προτού γίνει κυβέρνηση, στις αντιδράσεις εναντίον του έργου. Αποτέλεσμα ο υπουργός να βγάλει δελτίο τύπου διαψεύδοντας τον εαυτό του, λέγοντας ότι ποτέ δε μίλησε για LNG στην Καβάλα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η εθνική πολιτική και γεωστρατηγική για τις ενεργειακές υποδομές χαράσσεται με όρους τοπικής Σύριζα… 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ