10:18 10/09
FT: Η Exxon περιμένει από την ΕΕ να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για αγορά αερίου από τις ΗΠΑ
Τον Ιούλιο η ΕΕ δεσμεύθηκε να αγοράσει μέχρι το 2028 αμερικανική ενέργεια αξίας 750 δισ. δολαρίων.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Όπως όλα δείχνουν η πρόταση της κοινοπραξίας με έντονο το ελληνικό χρώμα, που αποτελείται από την κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil M&M Gas, τον εμπορευματικό κολοσσό Trafigura και την κατασκευαστική ΜΕΤΚΑ, είναι η επικρατέστερη να αναλάβει το έργο της ενδιάμεσης λύσης για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ένα πρότζεκτ που προωθείται από την κυπριακή εταιρεία αερίου ΔΕΦΑ.
Στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη κα σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις κατατέθηκαν οι τελικές και βέλτιστες, το ελληνο- ολλανδικό σχήμα είναι ένα από τα δύο που έχουν επιλεγεί για συμμετοχή στη διαδικασία των τελικών προσφορών μετά την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προτάσεων.
Τώρα ποιο είναι το αντικείμενο του διαγωνισμού; Η κυπριακή εταιρεία αερίου ΔΕΦΑ αναζητεί να προμηθευτεί ποσότητες φυσικού αερίου, για τις ανάγκες του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό. Οι ποσότητες που χρειαστούν ώστε να οδηγηθεί η Κύπρος σε μείωση του ενεργειακού κόστους για την παραγωγή ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6 έως 10 καράβια LNG ετησίως για ένα διάστημα 7 έως 10 ετών..
Στην ελληνικού χρώματος κοινοπραξία λύση συμμετέχουν με ποσοστό 37,5% η εταιρεία φυσικού αερίου M&M Gas (Motor Oil Hellas, όμιλος Μυτιληναίος), με 25% η κατασκευαστική ΜΕΤΚΑ και με 37,5% ο μεγαλύτερος commodities trader (πετρέλαιο, πρώτες ύλες) στον κόσμο με πωλήσεις 133 δις δολάρια σε 58 χώρες, η ολλανδική πολυεθνική Trafigura (37,5% ). Ηγέτης της κοινοπραξίας που σκοπεύει να κατασκευάσει πλωτό σταθμό αεριοποίησης (FSRU) είναι η M&M Gas, ενώ έχουν ήδη διασφαλιστεί συμφωνίες τόσο με προμηθευτές φυσικού αερίου (πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σύμφωνο με τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο) όσο και με εταιρεία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG carrier) που διαχειρίζεται δεκάδες πλοία.
Η περίφημη «ενδιάμεση λύση» αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος της Μεγαλονήσου, με τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου. Τα επόμενα χρόνια η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να τροφοδοτείται από τα κοιτάσματα που διαθέτει η ίδια η Κύπρος και έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί αρχής γενομένης από το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα της Αφροδίτης. Στο διάστημα μέχρι την έναρξη της εμπορικής παραγωγής των κυπριακών κοιτασμάτων, οι ετήσιες ανάγκες για εισαγωγές υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.
Ως team leader της κοινοπραξίας η M&M Gas φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την τοποθέτησή της στην ελληνική αγορά και κυρίως την ευελιξία που της παρέχει το γεγονός ότι είναι χρήστης της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας, δημιουργώντας για πρώτη φορά μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, με πολλαπλή σημασία πέραν της προφανούς εμπορικής αξίας. Η λύση που έχει προταθεί αφορά στην κατασκευή πλωτού FSRU που θα συνδέεται με υποθαλάσσιο αγωγό 2 χιλιομέτρων με το σταθμό τροφοδοσίας στο Βασιλικό.
Ο έτερος ανταγωνιστής απέναντι στην ελληνική προσφορά είναι η ολλανδική Vitol, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, στη μέχρι τώρα διαδικασία προηγείται σταθερά η M&M Gas. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην Κύπρο, μέσω της ενδιάμεσης λύσης εξασφαλίζεται μια αισθητή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θυμίζουμε τέλος ότι πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό, με τους δύο προηγούμενους να έχουν ακυρωθεί, ενώ και η τρέχουσα διαδικασία προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.