Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 23-Φεβ-2007 10:02

    Ουκρανία: Ποιες τράπεζες κυνηγούν οι Ευρωπαίοι

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Το shopping των δυτικοευρωπαικών τραπεζών στην Ουκρανία συνεχίζεται. Oι προοπτικές διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια διατηρούν το ενδιαφέρον αμείωτο και νέα deals αναμένονται φέτος. Στο παιχνίδι συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση της Εθνικής στη χθεσινή παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου 2007-09 στο Λονδίνο. Eκτός από την Εθνική, την αγορά της Ουκρανίας διερευνούν για εξαγορές η Alpha Bank και η Πειραιώς.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα η ΤΑS-Kommerzbank, που πληροφορίες την έφεραν ως στόχο εξαγοράς από την Εθνική, κατέληξε στα χέρια της σουηδικής Swedbank για 735 εκατ. δολάρια. Ηταν η 11η τράπεζα που πέρασε σε ξένη ιδιοκτησία το τελευταίο 18μηνο. Η Alpha Bank εξετάζει δύο μεσαίου μεγέθους τράπεζες στην Ουκρανία με δίκτυα 100 με 150 καταστημάτων και αποτιμήσεις γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Εurobank πέρυσι έκλεισε συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας Universal που έχει δίκτυο 39 καταστημάτων. Η ιταλική Unicredito επίσης ψάχνει για τη τρίτη της εξαγορά.

    Συνολικά, ξένα συμφέροντα έχουν αποκτήσει πλειοψηφικά η μειοψηφικά ποσοστά σε 35 από τα 170 πιστωτικά ιδρύματα της Ουκρανίας. Και οι πληροφορίες λένε περίπου 12 ξένες τράπεζες διερευνούν το τοπίο για νέες εξαγορές. Η Ουκρανία, μία αγορά 47 εκατομμυρίων κατοίκων, αναπτύχθηκε με ρυθμό 7% πέρυσι και οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για οικονομική ανάπτυξη 6,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζες, το ΑΕΠ της Ουκρανίας εκτιμάται γύρω στα 100 δισ. δολάρια, ενώ αντίστοιχο υπολογίζεται ότι είναι το μέγεθος της παραοικονομίας.

    Οι εξαγορές τραπεζών που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία το 2006:

    Tράπεζα                           Αγοραστής                   Ποσό

     -----------------------------------------------------------------------------------

     

    Index Bank                        Credit Agricole            200 εκατ. euro

    TAS Kommerzbank            Swedbank                   $735 εκατ.

    Aval                                   Raiffeisen                     $ 1 δις

    Uksotsbank                        Banca Intesa                 $1.16 δις

    Raiffeisen Bank Ukraina       OTP                            650 εκατ euro

    Presige Bank                      Erste Bank                      27 εκατ euro

    Ukrsibank                           BNP Paribas                     --

    Azhio                                 SKB                                  --

    Megabank                          Creditanstalt                    --                 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ