Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2015 08:45

  Το ΙΚΑ μπαίνει στο "χορό" των ρέπος με το Δημόσιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Μετά τον ΟΑΕΔ και το ΕΤΑΠ –ΜΜΕ, έρχεται η σειρά του ΙΚΑ για να αποφασίσει εάν θα μεταφέρει ή όχι τα «πλεονάζοντα» ρευστά διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδας για να συνάψει ρέπος με το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εισήγηση της διοίκησης του ΙΚΑ στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει τη μεταφορά 70 εκατ. ευρώ σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ για τη σύναψη ρέπος μεταξύ 7 – 26 Μαΐου.

  Συνεπώς, εφόσον το αποφασίσει το σημερινό ΔΣ, θα πρέπει να μεταφέρει 70 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ την Πέμπτη  7 Μαΐου με τον όρο ότι θα τα λάβει πίσω με ένα επιτόκιο τουλάχιστον 2,6% την Τρίτη 26 Μαΐου.  

  Και αυτό γιατί την Πέμπτη 27 Μαΐου θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων (860 εκατ. ευρώ) στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να πιστωθούν από το ίδιο απόγευμα οι ατομικοί λογαριασμοί του 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων του ΙΚΑ μιας και η ημερομηνία αποπληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ για το μήνα Ιούνιο θα είναι μάλλον η Παρασκευή 28 Μαΐου.

  Το ΙΚΑ αναμένεται να αποφασίσει τη μεταφορά 70 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ στις 7 Μαΐου παρότι, όπως παραδέχτηκε κορυφαίο στέλεχος του στο Capital.gr «δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως» να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εισέπραξε γύρω στα 50 εκατ. ευρώ εδώ και τριάντα και πλέον μέρες κατά τις οποίες ισχύει η νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, τον Απρίλιο, όπως σχεδόν κάθε μήνα, το ΙΚΑ σύναψε ρέπος ύψους 70 εκατ. ευρώ με μία τράπεζα και δανείστηκε 110 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου και το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ).

  Είναι τέτοια η ταμειακή δυσκολία την οποία περνά το Δημόσιο που  χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης σε συνάντηση που είχε με συνδικαλιστές του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΣΕ –ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ) τους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, πως έχει ζητήσει από την ΤτΕ να προσφέρει υψηλότερο από 2,6% επιτόκιο στους ασφαλιστικούς φορείς που θα συνάψουν ρέπος με το Δημόσιο, να δεσμευτεί ότι θα μπορούσαν να επιστραφούν όλα τα κεφάλαια που θα δώσουν οι φορείς στην ΤτΕ ακόμα και σε 48 ώρες από τη στιγμή που θα δοθούν και να δοθεί η δυνατότητα ακόμα για σύναψη ρέπος για 7 μέρες.

  Υπενθυμίζεται πως έως τώρα, ο ΟΑΕΔ έχει μεταφέρει 215 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ενώ το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) αποφάσισε χθες τη μεταφορά 15 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 95 εκατ. ευρώ ρευστών που διαθέτει).

  Αντίθετα, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στην Κοινή Ωφέλεια (ΤΑΥΤΕΚΩ) έχουν αρνηθεί τη μεταφορά 150 εκατ. ευρώ και 88 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ