Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2015 15:04

  Στα 5 δισ. η ζημιά των τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ελεγχόμενες, εκτιμώνται από τους τραπεζίτες, οι επιπτώσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από τις αλλαγές που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου στο πλαίσιο της τυποποίησης των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών.

  Το θέμα εξετάζουν ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή  (European Banking Authority), με τις όποιες αλλαγές να αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της άσκησης διαφάνειας και ενόψει των νέων stress tests για τις τράπεζες το 2016. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες, ήδη από την ολοκλήρωση των προηγούμενων stress tests, για την ανάγκη, ενόψει της Βασιλείας ΙΙΙ από το 2016, να εξασφαλίσουν ποιοτικότερα κεφάλαια σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και τις προνομιούχες μετοχές. Μάλιστα, τη σύστασή της αυτή την είχε απευθύνει και εγγράφως στις τράπεζες.

  Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να ομογενοποιήσει τα διάφορα μοντέλα αναβαλλόμενης φορολογίας και να καταλήξει σε μία μέση οδό μεταξύ του αυστηρού DTA που εφαρμόζεται στη Βόρεια Ευρώπης και του ελαστικού DTA που εφαρμόζεται στη Νότια Ευρώπη. Ανοιχτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατο ποσοστό για τη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

  Για τις ελληνικές τράπεζες, η αναβαλλόμενη φορολογία δίνει την δυνατότητα να αποσβένουν σταδιακά τη ζημία που υπέστησαν από το PSI, συμψηφίζοντας μελλοντικό φόρο εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από μελλοντικά κέρδη. Ειδικότερα, για τις ελληνικές τράπεζες από τα κεφάλαιά τους, ύψους 23,6 δισ. ευρώ, τα 13,5 δισ.  (ποσοστό 57%) προέρχονται από αναβαλλόμενη φορολογία, δηλαδή  είναι λογιστικά και όχι πραγματικά κεφάλαια.

  Όπως επισημαίνουν στελέχη τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το αυστηρότερο σενάριο για την μετατροπή των προσωρινών φορολογικών απαιτήσεων (DTA) σε οριστικές (DTC). Μάλιστα, προβλέπεται ότι το Δημόσιο καλύπτει τον φόρο που δεν μπορεί να συμψηφισθεί μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 110% της αναβαλλόμενης απαίτησης. Με τον τρόπο αυτό οι μέτοχοι της τράπεζας υφίστανται dilution και επομένως «τιμωρούνται» από μία τέτοια επιλογή. Το ίδιο αυστηρό είναι το πλαίσιο και στην Πορτογαλία, ενώ στην Ισπανία προβλέπεται πληρωμή της απαίτησης από το Δημόσιο με ομόλογα (άρα δεν επιβαρύνονται καθόλου οι μέτοχοι).

  Οι τραπεζίτες υπολογίζουν πως οι επιπτώσεις από τις όποιες μεταβολές στον υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών της τάξεως περίπου των 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι διαχειρίσιμο εάν η ΕΚΤ επιτρέψει τον επιμερισμό της κεφαλαιακής ζημίας που θα προκύψει σε τρεις οικονομικές χρήσεις.

  Σημειώνεται, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που μελετώνται για τον υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για την ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου, αν όχι στα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου.

  Διαβάστε ακόμα: 
  * Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο αναβαλλόμενος φόρος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων